Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha upraví koryto Botiče v Nuslích nedaleko parku Folimanka

Pražský magistrát nechá zrekonstruovat koryto a břehy potoku Botič v úseku u parku Folimanka. Městští radní dnes rozhodli o vypsání veřejné soutěže na firmu, která práce provede. Měly by stát asi 8,6 milionu Kč bez DPH a hotovo má být v květnu příštího roku.

Koryto potoka je podle magistrátu v havarijním stavu. „Stávající silně degradované dno z kamenné dlažby bude v délce asi 150 metrů kompletně vybouráno," stojí v dokumentu. Vysoutěžená firma vybuduje nové dno z tzv. balvanité rovnaniny, podél stávajících nábřežních zdí umístí kamennou dlažbu a zdi očistí a v případě potřeby vyspáruje. Úpravy mají stabilizovat koryto a podpořit samočistící schopnosti potoka.

Vedení Prahy koncem minulého roku schválilo také úpravy Botiče v Záběhlicích, týkající se levého břehu a koryta potoka. Po dokončení prací s odhadovanou hodnotou asi 17,2 milionu Kč bude koryto potoka lépe přístupné a více propojené s okolní veřejnou zelení. Zároveň bude stabilnější.

Park Folimanka, kterým potok Botič protéká, vznikl po dostavbě Nuselského mostu v roce 1973, do té doby sloužil prostor jako zázemí stavby. Botič je s délkou 34,5 kilometru jedním z nejdelších pražských potoků. Pramení jižně od Prahy a na Výtoni se vlévá do Vltavy. Kolem toku se nacházejí přírodní parky Botič-Milíčov a Hostivař-Záběhlice, jehož součástí je přírodní památka Meandry Botiče.

Ohodnoť článek

Štítky Botič, koryto, Folimanka, opravy, magistrát, Praha, potok, Nusle, Pražský magistrát, Záběhlice, Nuselský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha upraví koryto Botiče v Nuslích nedaleko parku Folimanka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.