Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Praze je jen 30 tisíc obecních bytů. Město chce stavět nové

Praha v posledních dekádách prakticky nestaví obecní byty, současné vedení magistrátu to chce změnit. V tomto volebním období schválilo strategii, podle které by mělo město do roku 2030 stavět alespoň 500 nájemních bytů ročně. Magistrát také založil příspěvkovou organizaci Pražská developerská společnost (PDS), která začala s přípravou řady projektů, ve kterých by v budoucnu mohlo vzniknout až 8 tisíc bytů. Městské byty jsou určeny zejména pro lidi v nouzi, hendikepované a také pro takzvané podporované profese, jako jsou učitelé, zdravotníci, hasiči nebo policisté.

Obecních bytů je podle magistrátu málo

Bytů v majetku magistrátu a ve správě městských částí je nyní dohromady asi 30 tisíc. Původně jich město po roce 1991 získalo 194 tisíc, většinu z nich ale samosprávy v privatizacích prodaly nájemníkům. Současné vedení magistrátu privatizace zastavilo, ale některé městské části, které si o bytech rozhodují samy, v nich ve větší či menší míře pokračují.

Podle zástupců vedení magistrátu je současný fond nedostatečný k tomu, aby umožňoval vést efektivní bytovou politiku. Cílem je proto jeho navyšování, což má napomoci dostupnosti bydlení, která se v posledních letech v metropoli v důsledku prudce rostoucích cen bytů snižuje.

Byty mají vzniknout na Palmovce nebo na Nových Dvorech

Město plánuje posílit vlastní výstavbu a také spolupracovat se soukromníky, ať už jde o developerské firmy, stavební družstva nebo menší občanské spolky. Magistrát nedávno schválil první projekt podporovaného družstevního bydlení v Radlické ulici v Praze 5, kde poskytne pozemek pro stavbu nově založenému bytovému družstvu. Další podobné projekty by měly následovat a plánují je i některé městské části.

V roce 2020 magistrát k zajištění stavby bytů vytvořil Pražskou developerskou společnost, která podle posledních informací začala s přípravou asi 12 projektů a další má v plánu. Magistrát jí svěřil stovky tisíc metrů čtverečních pozemků. Plánované projekty se rozsahem se pohybují od jednotlivých domů až po celé čtvrti, které by měly vzniknout na Palmovce nebo na Nových Dvorech u budoucí stanice metra D. U některých menších záměrů již byl vybrán projektant, u dalších PDS vyhlásila tendry nebo architektonické soutěže.

Loni se v Praze začalo stavět skoro 10 tisíc bytů

Veškerá bytová výstavba v metropoli se podle dat Českého statistického úřadu od roku 2010 pohybovala zhruba mezi 3 až 5 tisíci rozestavěnými byty ročně. V loňském roce podle ČSÚ začala stavba téměř 10 tisíc bytů, což bylo nejvíce od roku 1997. Tento trend zřejmě bude pokračovat - podle dat za letošní první čtvrtletí byla v Praze zahájena výstavba 1 935 bytů, což bylo asi o polovinu více než ve stejném období loni.

Větší stavební aktivita se nicméně zatím nepodepsala na stabilně rostoucích cenách. Podle indexu poradenské společnosti Deloitte, který sleduje nabídku nových bytů v metropoli, letos v březnu a dubnu stoupla jejich průměrná cena na 151 200 korun za metr čtvereční oproti 125 400 korunám ve stejném období loni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Jan Luxík

Štítky stavby, bydlení, obecní byty, Praha, magistrát, Pražská developerská společnost, projekt, městská část, Český statistický úřad, Deloitte, Palmovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze je jen 30 tisíc obecních bytů. Město chce stavět nové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.