Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Rampy na Sofijském náměstí by se měly dočkat nápravy. Teď mají špatný sklon

Městská část Praha 12 hledá firmu, která upraví rampy v severní části Sofijského náměstí. Rampy mají nyní nevyhovující sklon, který je podle zástupců radnice v rozporu s vyhláškou k bezbariérovému užívání staveb. Část náměstí tak není zkolaudovaná a lidé ji nesmějí využívat. Vyplývá to z informací na webu radnice, z dokumentů k zakázce a z informací od vedení městské části.

Město chce opravit chybu z předchozí rekonstrukce

Rekonstrukce Sofijského náměstí začala probíhat v roce 2019 a 2020. Za zakázku městská část zaplatila asi 52 milionů korun, součástí výsledku ale byly rampy s nevyhovujícím sklonem. Na pochybení upozornila loni mimo jiné Národní rada osob se zdravotním postižením ČR. Místostarosta městské části Jiří Fremr (ODS) následně odmítl, že by v případě rekonstrukce náměstí pochybilo vedení městské části. Chybu nicméně odmítl i autor projektové dokumentace, ateliér Architektura architekta Davida Krause, a zhotovitel stavby, kterým byla firma Gardenline. 

Nyní město hledá firmu, která problém vyřeší a upraví rampu spojující náměstí v centru Prahy 12 s horním parkovištěm. Rampu rozdělí podesta, čímž se sníží sklon rampy. Navržené řešení je tak podle projektantů vhodné i pro osoby s omezenou schopností pohybu. Stavebníci budou upravovat také schodiště na náměstí. Jedno ze stávajících schodišť se podle nového návrhu posune a dostane zábradlí, druhé schodiště se prodlouží, aby mělo menší sklon. Doplňovat se budou rovněž bezpečnostní prvky pro nevidomé.

Opozice akci kritizuje

Projektovou dokumentaci k rekonstrukci náměstí připravil ateliér Architektura a o úpravy projektu se postarala společnost Projecticon. Radnice nyní předběžně odhadla cenu stavebních prací, které mají vést zvláště k nápravě nevyhovujících sklonů ramp, na 2,5 milionu korun bez DPH. Zájemci o účast v tendru mohou své nabídky podat do 19. července. Vyhraje firma, která nabídne nejnižší cenu prací.

Opozice v Praze 12 chce odvolání starosty a místostarosty kvůli investicím

Opoziční zastupitelé za ANO, Změnu pro Prahu 12 a Občané dvanáctky chtějí odvolání starosty dvanácté městské části Jana Adamce (Piráti) a místostarosty Jiřího Fremra (ODS), v jehož gesci jsou investice. O změnách v radě by se podle opozičních...

Investiční akci dlouhodobě kritizuje opozice. V minulosti neúspěšně navrhla také odvolání starosty Jana Adamce (Piráti) a místostarosty Fremra, v jehož gesci jsou investice v dvanácté pražské městské části. Investiční akci označili za nezdařenou mimo jiné opoziční zastupitelé Stanislav Kadeřábek (za ANO), Svatopluk Semecký (KSČM/Občané dvanáctky) či Michal Pinc (ANO). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Praha 12

Štítky architektura, rekonstrukce, Modřany, Praha, městská část, Sofijské náměstí, ANO 2011, Národní rada, ODS, David Kraus, Česko, Gardenline s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rampy na Sofijském náměstí by se měly dočkat nápravy. Teď mají špatný sklon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.