Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Novým pražským arcibiskupem se stal Graubner. Ve službě by měl být tři nebo čtyři roky

Do křesla symbolizujícího arcibiskupský stolec dnes usedl třiasedmdesátiletý Jan Graubner, dosavadní olomoucký arcibiskup, při sobotní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Stal se tak 37. pražským arcibiskupem. Do úřadu nastoupil po Dominiku Dukovi. Apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo předal Graubnerovi pallium, symbol arcibiskupa metropolity. Papež Graubnera jmenoval v květnu. Graubner předpokládá, že bude ve službě tři nebo čtyři roky. Do Prahy si z Olomouce spolupracovníky nepřivede. „Počítám s tím, že tady je dost kvalitních lidí,“ řekl dnes novinářům.

V neděli ho čeká první úkol

„Když jsem namítal tuto krátkou dobu kardinálu prefektovi, tak mi řekl, že je mu to jasné, ale že není dané ultimátum, ale že mám počítat se třemi, čtyřmi lety. Tak uvidíme, i já to beru s velkou svobodou. A nemyslím si, že tady budu dělat nějaké velké životní dílo,“ řekl Graubner.

První kroky v úřadě podle svého vyjádření udělal, když šel dnes dopoledne do katedrály. „Předtím jsem písemně převzal úřad a potvrdil jsem v úřadě všechny vysoké funkce,“ řekl. V nedělil jej čeká první úkol, bude uvádět nového faráře.

Z Olomouce si nový arcibiskup žádného spolupracovníka nepřivede. „Počítám s tím, že tady je dost kvalitních lidí. Nemyslím si, že by bylo dobré sem přivádět někoho jiného. Já jsem přišel, protože jsem byl poslán pracovat s lidmi, kteří tady jsou. Zda se někdo časem vymění, uvidíme,“ uvedl.

Fiala: Graubner přináší zkušenost, nadhled a porozumění

Směrem k farníkům chce posilovat spolupráci. V současném světě je řada krizí, a je proto třeba se soustředit na to, co pomůže do budoucna pevněji stát na nohách, řekl. „A vytvářet živé společenství, které může zakoušet radost z boží blízkosti,“ dodal arcibiskup pražský.

V závěru mše v chrámu svatého Víta promluvil premiér Petr Fiala (ODS), který zavzpomínal na dřívější setkání s Dukou i Graubnerem. Duka podle něj úřad pražského arcibiskupa vykonával s velkým smyslem pro řád a tradici, s úctou k institucím a člověku. „Při vedení pražské arcidiecéze v těchto složitých časech půjde především o uplatnění moudrosti, lidského přístupu, o spolupráci, hledání konsensu,“ řekl Fiala. Graubner přináší podle něj zkušenost, nadhled a porozumění, je ochoten naslouchat a spojovat.

Duka pražskou arcidiecézi vedl 12 let. Graubner stejně jako Duka bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v ČR. Dukův nástupce se hledal od roku 2018, kdy bývalý arcibiskup musel podat po završení 75 let rezignaci. Graubner tak musí učinit příští rok.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Martina Řehořová, ČaV

Štítky arcibiskup, náboženství, Praha, Jan Graubner, arcibiskup pražský, Dominik Duka, Olomouc, Jude Thaddeus Okolo, Pražský hrad, Katedrála svatého Víta, Petr Fiala, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým pražským arcibiskupem se stal Graubner. Ve službě by měl být tři nebo čtyři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.