Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Praha znovu otevře uprchlické centrum. Podle primátora Hřiba je rozhodnutí vlády chybné

Praha v pondělí 11. července znovu otevře krajské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, které uzavřela kvůli velkému množství běženců. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je to chybné rozhodnutí, protože neřeší přeplněné kapacity v Praze.

Nabídne ubytování jen ve stanových táborech

Krok podle Hřiba vychází z rozhodnutí vlády. Město nicméně podle něho nemá ubytovací kapacity, takže centrum bude Ukrajincům poskytovat jen nouzové přenocování ve stanových táborech a zprostředkovávat státní lůžka.

Centrum ve Vysočanech Praha uzavřela v polovině června, Hřib to tehdy odůvodnil tím, že v metropoli je příliš mnoho uprchlíků a město již pro ně nemá ubytování. Následovala jednání s vládou o požadavku ustanovit jasný mechanismus umisťování uprchlíků po celé republice.

V Praze je až čtyřikrát větší počet uprchlíků na hlavu než v některých jiných krajích

Vláda však podle Hřiba ve středu rozhodla o tom, že všechna krajská centra mají zůstat v provozu. Rozhodnutí označil za špatné, město se mu však přizpůsobí. „Z mého pohledu se jedná o rozhodnutí chybné, protože se vůbec nezabývá řešením té situace, že v Praze je až čtyřikrát větší počet uprchlíků na hlavu než v některých jiných krajích," řekl Hřib po jednání krizového štábu.

Dodal, že před otevřením centra je nejprve nutné zajistit dobrovolníky, na kterých je provoz závislý. Proto se zařízení otevře až v pondělí 11. července, a to s otevírací dobou od pondělí do čtvrtka mezi osmou ráno a třetí odpoledne a v pátek od osmi do dvou hodin. Zároveň centrum nebude Ukrajincům nabízet ubytování s výjimkou nouzových stanových městeček a kapacit zajišťovaných Správou uprchlických zařízení. „Dalo by se to shrnout tak, že otvíráme od 11. bez ubytování," řekl primátor.

Jeden hotel vypověděl smlouvu

Dodal, že město má nyní problémy i s ubytováním již přítomných Ukrajinců, protože například jeden hotel, který je ubytovával, vypověděl magistrátu smlouvu. „Teď řešíme více než 200 lidí, jimž musíme zajistit ubytování jinde," uvedl. Dodal, že z jeho pohledu vláda neřeší požadovaný relokační mechanismus s dostatečnou prioritou a její postup měl být opačný - nejprve jej vytvořit a až poté řešit asistenční centra. „Je to nějaká vizitka vlády Petra Fialy," dodal.

Za čtyři měsíce ruské invaze na Ukrajinu ČR vydala běžencům téměř 375 tisíc víz dočasné ochrany. V Praze to bylo asi 89 tisíc. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu uvedl, že systém krajských center bude minimálně v červenci fungovat stejně jako dosud. V průběhu měsíce chce vláda vyhodnotit, jakým způsobem případně změnit přijímání a pomoc uprchlíkům na krajské úrovni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, uprchlíci, KACPU, Praha, Zdeněk Hřib, vláda, primátor, uprchlík, Česká pirátská strana, ruská invaze na Ukrajinu, Vysočany, Vít Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha znovu otevře uprchlické centrum. Podle primátora Hřiba je rozhodnutí vlády chybné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.