Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská tržnice přechází pod Výstaviště. Čekají ji velké rekonstrukce

Areál Pražské tržnice přechází od začátku července pod správu společnosti Výstaviště Praha. Změny čekají hlavně jeho vizuální stránku, zázemí a sítě, vetšina z podnájemců, kterých je okolo 150, v areálu zůstává.

Někteří technici zůstávají

Převzetí nastalo po dvou letech příprav a jednání s městem, Výstaviště teď zpracovává informace a materiály k místu a jednotlivým budovám.

„Převzali jsme i část techniků ze správcovské firmy, která k 1. červenci v podstatě končí činnost. Jsou to významné osobnosti, energetici, topiči, kteří vědí kde co je, kde se co vypíná a zapíná. To know-how je k nezaplacení,“ vysvětlil na tiskové konferenci předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Nevěstinci zbývá jen pár měsíců

V tržnici zůstává okolo 150 stávajících podnájemců, jejichž smlouvy společnost převzala prakticky beze změn. Zůstává například Alza, opustit konečně areál už má naopak nechvalně známý nevěstinec.

„Ten skončil soudně už dávno, ale ještě to nějakou chvíli trvá. Věřím, že čas, kdy tu bude, počítáme maximálně na jednotky měsíců,“ řekl Michal Tošovský, programový ředitel tržnice.

VIZUALIZACE: Víc zeleně, náměstí a dětské hřiště. Pražská tržnice se promění

Veřejné plochy v Pražské tržnici dostanou během několika let novou podobu. Porota v mezinárodní soutěži vybrala vítězný návrh, který počítá s vysazením desítek stromů, novým náměstím či dětskými hřišti. První část by měla být hotova v roce 2027.

„Je třeba předělat sítě v celém areálu, kanalizaci, plyn, vodu"

Pro tržnici už připravují velkou řadu rekonstrukcí, podle Hübla má projít podobnou proměnou jako právě výstaviště. „Ty největší zásahy jsou ty, které jsou nejméně viditelné. Je třeba předělat sítě v celém areálu, kanalizaci, plyn, vodu, což nikoho nezajímá, ale bez toho se dál nepohneme. Takže na ty hezké věci dojde až později,“ uvedl Hübl.

K těm počítá změny dlažeb, povrchů, výsadbu stromů, vznik zelených ploch a vodních prvků. „Když to dobře dopadne, na podzim příštího roku začneme upravovat a stavět nějaké budovy tak, abychom se co nejdřív dostali do co nejvíc utěšeného stavu,“ oznámil Hübl.

Investovat se musí miliardy

Očekává, že investice do areálu se budou pohybovat v řádech miliard. „Je to městský areál a musí to investovat město. V září jsou volby, uvidíme co bude dál,“ dodal.

Mezi prvními budou obnoveny haly 24 a 35 u vstupu z budoucí lávky z Karlína, které se v současné době rekonstruují. Na místě stržených budov z 90. let, kde bývala pošta a lékárna, vznikne v létě odpočinkový prostor se stromy a vodní mlhou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pražská tržnice

Štítky Pražská tržnice, rekonstrukce, vizualizace, holešovice, architekt, Výstaviště Praha, Alza.cz, Michal Tošovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská tržnice přechází pod Výstaviště. Čekají ji velké rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.