Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes skončí vysílání komerčních TV v Praze v DVB-T

Komerční televizní stanice dnes před půlnocí vypnou pozemní digitální vysílání DVB-T z multiplexů 2 a 3 v Praze. Od čtvrtka diváci naladí vysílání z Žižkovské věže pouze v novém standardu DVB-T2. Následovat bude o týden později vypnutí DVB-T vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách.

V DVB-T2 sítích budou vysílané stanice Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko STAR, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2 a Radio Proglas.

Ve středu také skončí současná vysílací síť společnosti Digital Broadcasting, která šíří například některé kanály Novy a Primy nebo regionální stanice. Vysílače Multiplexu 4 a přechodové sítě 13 se vypnou 8. ledna v Praze, respektive 9. ledna ve Středních Čechách až po ukončení hlavních nočních televizních programů z předchozího dne, aby diváci je mohli sledovat až do konce.

V úterý byly vypnuty dva DVB-T vysílače České televize v lokalitách Votice - Mezivrata pro část středních a jižních Čech a Trutnov - Černá hora pro severní, východní a střední Čechy a desítka dokrývačů.

Přechod na nový standard začal 27. listopadu vypnutím veřejnoprávního multiplexu České televize v Praze a středních Čechách. Pokračovat bude až do poloviny letošního roku, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G.

Pozemní vysílání využívá pro příjem televize v Česku téměř 60 procent domácností. Pro příjem DVB-T2 je nutné, aby diváci měli set top box nebo televizor, který nový signál umí přijmout. U diváků v bytových domech, kteří pro příjem televizního vysílání využívají tzv. společné antény, je nutné anténní soustavu upravit. Tyto úpravy může zajistit specializovaná servisní firma.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, média, televize, DVB-T2, Praha, DVB-T, Středočeský kraj, TV Prima, Žižkovský vysílač, Vysílač Cukrák, TV Nova, Barrandov, Noe, Česká televize, Óčko, TV Barrandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes skončí vysílání komerčních TV v Praze v DVB-T  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.