Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Reklamní lavičky pomalu mizí z Prahy. Většina městských částí už je nahrazuje novými

Z ulic hlavního města jsou postupně odstraňovány modré betonové lavičky, které kromě sezení sloužily i jako reklamní panely. Městské části už je na důležitých místech buď nahradily nebo na tom pracují.

Lidé mohou pomoci vybrat, kam lavičky dát

Město sice společnosti AD-Net vypovědělo v roce 2019 smlouvu, ta se k odstranění laviček ale neměla. Firma zkrachovala a i přes rozhodnutí soudu nic neudělala. Magistrát tak asi 1400 laviček začal odstraňovat sám, ovšem na náklady nájemce.

Naposledy odvezli lavičky z některých autobusových zastávek v Horních Počernicích. „Jsme si vědomi, vážení občané, že reklamní lavičky byly na zastávkách v Horních Počernicích často jedinými lavičkami, na nichž bylo možné spočinout při čekání na autobus,“ uvedla dvacátá městská část na svém webu. Lavičky chce nahradit a lidi proto vyzvala, aby posílali své tipy, kam je umístit.

Dvanáctka má lavičky z tříděného odpadu

Praha 12 v současné době nahrazuje odstraněné lavičky novými z recyklátu. „Největší problém byl na zastávkách, kde není zabudované sezení v přístřešku. Řešili jsme to provizorně a jakmile jsem dostali povolení, lavičky jsme dodali ,“ řekla redakci Pražské Drbny místostarostka Eva Tylová (Piráti). Lavičky z recyklátu podle tylové vyjdou cenově stejně jako ty dřevěné, není potřeba je ale natírat.

Během června doplňuje chybějící lavičky i Praha 11. „Rádi bychom poděkovali Technické správě komunikací, která vyhověla našim žádostem o umístění nových laviček na autobusové zastávky mezi prvními městskými částmi,“  uvedl na webu Martin Duška (Piráti), radní pro dopravu. Sezení nejdřív umístí na nejvytíženější stanice, později na ta ostatní.

V Praze 14 o odstranění laviček nevěděli

Z Prahy 14 lavičky mizely už začátkem února. „Stalo se tak bez vědomí radnice MČ Praha 14, respektive bez toho, aby na tento krok byla městská část jakkoliv upozorněna,“ upozornila městská část na webu. Protože městská část pozemky s lavičkami nevlastní, nemohla tam nové umístit.

Po urgencích nejen naší městské části přistoupil magistrátní odbor hospodaření s majetkem k tomu, že nakoupí lavičky ze svých prostředků, které budou rozmístěny na místa, kde chybí nejvíce,“ popsal na webu radní pro dopravu a veřejný prostor Tomáš Novotný (ANO).

Čtyřka první lavičky nahradila už minulý rok v srpnu, začala na zastávce Budějovická .

Firma platila korunu za metr čtvereční ročně

Město původní nájemní smlouvu podepsalo  v roce 1998. Lavičky měly sloužit k běžnému užívání, jejich opěrky  ale fungovaly jako reklamní plocha. Za užívání pozemků platil nájemce městu 1 korun za metr čtvereční ročně. Práva a povinnosti z nájemní smlouvy pak v roce 2001 převzala společnost AD-Net.

„Praha doručila nájemci výpověď nájemní smlouvy v roce 2014 a po vypracování podrobné právní analýzy ještě znovu o pět let později. Společnost ale vyjádřila nesouhlas s ukončením nájemního vztahu. Lavičky tak i přes opakovaná rozhodnutí soudů zůstaly na městských pozemcích až do současnosti,“ píše se na webu magistrátu.

Oprávněnost umístění laviček řešily i silniční úřady městských částí. Čtyři z nich pak rozhodly o tom, že jsou to pevné pevné překážky, a vyzvaly k jejich odstranění.

Ohodnoť článek

Foto Ralf Roletschek, GFDL 1.2 <>, via Wikimedia Commons

Štítky lavičky, městské části, magistrát, městská část, Praha, Horní Počernice, pozemek, Eva Tylová, Česká pirátská strana, Martin Dušek, ANO 2011, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Reklamní lavičky pomalu mizí z Prahy. Většina městských částí už je nahrazuje novými  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.