Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hřib chce omezit dávky a dotace na ubytování uprchlíkům v Praze. Mají se přesunout do krajů, které mají kapacitu

Pražský primátor Zdeněk Hřib navrhuje omezit ukrajinským uprchlíkům vyplácení dávek a dotací na jejich ubytování v místech, kde už pro ně nejsou místa ani prostředky. Podle něho by se měl také koordinovaně řídit přesun běženců do míst s volnější kapacitou.

„Nedává smysl finančně dotovat setrvání uprchlíků v místech, kde už zkrátka není kapacita"

Hřib (Piráti) to uvedl po jednání představitelů krajů s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Rakušan novinářům řekl, že legislativci prověřují, jakým způsobem odstupňovat výši finanční pomoci v jednotlivých regionech v závislosti na vytíženosti krajů. Za jednodušší cestu, jak uprchlíky nasměrovat do méně vytížených krajů, označil lepší informovanost například při zápisech do škol.

Návrhy chce dnes Rakušan probrat na zasedání vlády, počítá ale s tím, že by ministři o věci rozhodovali až na příštím jednání za týden. Jako alternativu k snižování výše pomoci zmínil finanční motivaci pro obce a města, které poskytují ubytování ve větším rozsahu.

Rovnoměrnější rozprostření uprchlíků požaduji dlouhodobě. Nedává smysl finančně dotovat setrvání uprchlíků v místech, kde už zkrátka není kapacita ani dle vládního datového modelu," uvedl Hřib v prohlášení.

Praha je nejpřetíženější

Aktuální situace v Praze není podle primátora udržitelná, na místní obyvatele dopadá zvyšování životních nákladů. Řešení podle něj musí řídit přímo premiér Petr Fiala (ODS). „Jde nejen o koordinaci jednotlivých ministerstev, ale také o dohodu s městy a obcemi, do kterých by měli být uprchlíci relokováni a které na zvládnutí krize budou muset dostat peníze," vysvětlil Hřib. Doplnil, že magistrát už finance pražským městským částem poslal.

Za tři měsíce trvání invaze na Ukrajinu získalo víza dočasné ochrany přes 350 tisíc uprchlíků. V České republice podle Rakušana pobývá asi 75 až 80 procent z nich, tedy 262 tisíc až 280 tisíc. Data podle ministra vychází z pilotního projektu ve čtyřech obcích s rozšířenou působností různých velikostí. Nejpřetíženější je dlouhodobě právě Praha, ve které svůj pobyt podle statistik ministerstva vnitra ohlásilo přes 80 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, uprchlíci, přerozdělení, uprchlík, Zdeněk Hřib, Praha, Vít Rakušan, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, ruská invaze na Ukrajinu, Petr Fiala, ODS, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřib chce omezit dávky a dotace na ubytování uprchlíkům v Praze. Mají se přesunout do krajů, které mají kapacitu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.