Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Provozovatel Šlechtovy restaurace se bude vybírat v pondělí

Výběrová komise městské společnosti Obecní dům se v pondělí sejde kvůli novému provozovateli Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce. Na dotaz to uvedla mluvčí Obecního domu Karolina Ouředníčková. Na základě rozhodnutí rady města komise vyhlásila loni na konci října otevřené výběrové řízení. Obecní dům už přitom v létě vybral v uzavřeném tendru coby provozovatele Vinohradský pivovar. S městem ale ještě neměl uzavřenou smlouvu na správu budovy. To později vyvolalo spor v magistrátní koalici Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Konečné rozhodnutí o provozovateli má představenstvo Obecního domu.

Obálky s přihláškami byly otevřeny 23. prosince. Výběrová komise má na základě jejich vyhodnocení rozhodnout v pondělí o dalším postupu, uvedla Ouředníčková. Počet přihlášených firem ani další podrobnosti k přihlášeným zájemcům nesdělila.

Provozovatel by měl získat smlouvu na deset let. Minimální částka měsíčního nájmu, kterou museli zájemci nabídnout, byla 90 tisíc korun bez DPH. Podmínkou účasti bylo také složení jistoty ve výši nájemného. Prostory Šlechtovy restaurace může provozovatel využívat k pořádání společenských nebo vzdělávacích akcí, případně k poskytování takzvaných doplňkových služeb.

Původní výběr Vinohradského pivovaru coby provozovatele Šlechtovy restaurace, který Obecní dům učinil v době, kdy neměl smlouvu o správcovství objektu, označili představitelé Spojených sil za neplatný. Kvůli soutěži pak vznikl spor v koalici. Zástupci Prahy Sobě uvedli, že Obecní dům připravoval všechny podklady a má zkušenosti s gastroprovozem i pořádáním kulturních akcí. Radní nakonec doporučili Obecního domu, aby vypsal otevřené výběrové řízení.

Budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla od 19. století, naposledy ji vedl Antonín Šlechta, za něhož fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna.

Objekt je nyní národní kulturní památkou, jehož vlastníkem je hlavní město. Záchrana objektu, který dlouho chátral, začala před dvěma lety. Město předpokládá, že za rekonstrukci zaplatí 120 milionů korun.

Autoři | Foto Jitka Oktábcová

Štítky ČR, správa, restaurace, Praha, Antonín Šlechta, dům, Obecní dům, Česká pirátská strana, TOP 09, Starostové a nezávislí, Stromovka, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel Šlechtovy restaurace se bude vybírat v pondělí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.