Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VIDEO: Studenti v Praze stávkovali za klima. Nejít do školy nám přijde adekvátní, říká jejich mluvčí

Stovky studentů dnes od jedné hodiny odpoledne demonstrovaly na Malostranském náměstí v centru Prahy. „Volíme cestu stávky za klima, kdy studenti a studentky nejdou do školy a poruší tak něco, co by měli dělat. Přijde nám to adekvátní tomu, jaké následky má klimatická krize,“ řekla na místě redakci Pražské Drbny mluvčí iniciativy Fridays for Future Klára Bělíčková.

Studenti nešli do školy, aby stávkovali za klima

Zhruba 300 studentů se dnes odpoledne sešlo na Malostranském náměstí. Nešli do školy, aby stávkovali za klima. Na místě vyzývali vládu k rychlejšímu odklonu od ruského plynu a dalších fosilních paliv.

„Dnes, jako tradičně v pátek, je stávka za klima. Společně vyzýváme vládu, aby ukončila závislost na ruském plynu, ale i na všech fosilních palivech. Právě to jsou ta paliva, která zásadním způsobem zvyšují podíl emisí skleníkových plynů a přispívají ke klimatické krizi,“ doplnila Klára Bělíčková„V tuto chvíli bychom měli přemýšlet nad tím, zda budeme fosilní infrastrukturu prodlužovat, nebo zda se přeorientujeme na obnovitelné zdroje,“ dodala.

Na místě hlídali pořádek policisté

Na začátku vystoupilo několik řečníků, mezi kterými byla například ukrajinská enviromentální aktivistka z organizace Ecodia Darya Lazaryeva. „Válka a sucho na Ukrajině mají jedno společné, závislost světa na fosilních palivech. Sponzoruje zabíjení civilistů a ničení klimatu,“ uvedla Darya Lazaryeva na místě i ve zprávě pro novináře.

Po proslovech se studenti vydali a pochod z Malostranského náměstí přes úřad vlády na Kampu. Na místě hlídali pořádek policisté. „Žádné problémy jsme na místě v souvislosti s dnešní stávkou řešit nemuseli,“ řekl dnes pro redakci Pražské Drbny policejní mluvčí Jan Daněk.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Fridays for Future, studenti, stávka, klima, Praha, podnebí, Školní stávky pro klima, Drbna.cz, fosilní palivo, Malostranské náměstí, Úřad vlády České republiky, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Ry

Tu mluvčí kláru běličkovou by měli v první řadě vyrazit ze školy, aby měla více času na krávoviny. A těm dalším uvědomělým studentům napařit školné, aby se poučili i jejich rodiče.

Sobota, 7. května 2022, 12:16Odpovědět

VIDEO: Studenti v Praze stávkovali za klima. Nejít do školy nám přijde adekvátní, říká jejich mluvčí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.