Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zapomněli jste oslavit Den Země? Nevadí, pomáhat planetě můžete celoročně, třeba i pár maličkostmi

PR článek

I když se přístup k ekologii za poslední roky výrazně změnil, stále je na čem pracovat. Zapojit by se totiž měl úplně každý, protože i ta nejmenší snaha se počítá. Přinášíme vám proto několik nenáročných tipů, kterými můžete pomáhat naší planetě každý den, po celý rok.

Ekologické smýšlení a ohleduplnost k životnímu prostředí rozhodně nemusí být žádná věda a mnohdy se jedná o drobné aktivity, které jsou naprosto v souladu s naším běžným fungováním O pozitivní změny se ale musíme zasadit všichni, a to nejen na Den Země, ale celoročně. I zdánlivě obyčejné maličkosti mohou mít ve větším měřítku obrovský dopad. Co tedy můžete pro planetu udělat?

1. Třiďte všude

Třídění snad nikdy nebylo snažší, barevné kontejnery jsou často v bezprostřední blízkosti našich domovů. Pokud ale chcete mít ze sebe opravdu dobrý pocit, můžete si objednat popelnici na bioodpad nebo si založit kompost. Třídit byste ale rozhodně neměli jen u sebe doma, ale třeba i když vyrazíte do města. Například v Centru Černý Most třídí celkem 18 druhů odpadů, a tak jsou na recyklování plně vybaveni. Můžete zde snadno i během nákupů recyklovat tradiční plast, papír, sklo, nebo třeba plechovky ve speciálním Can Crusheru.

2. Dejte věcem druhou šanci

Co takhle pojmout jarní úklid trochu ekologicky? Pokud se rozhodnete protřídit domácnost, určitě zjistíte, že vlastníte spoustu věcí, které už vám nebo vašim dětem nejspíš nedělají radost. Tyto věci ale do koše ještě rozhodně nepatří. Věnujte je známým nebo je odneste na sběrná místa ze kterých poputují do rukou lidem, kteří je ještě využijí. V Centru Černý Most najdete hned několik sběrných míst pro nepotřebné hračky, knihy a oblečení, a to Hračkobudku, Knihobudku a POTEX kontejner na textil. Tímto způsobem nevytvoříte zbytečný odpad, a ještě někomu uděláte radost.

3. Vybírejte eko varianty svých oblíbených produktů

Ať už nakupujete oblečení, kosmetiku nebo potraviny, vybírejte vždy eko varianty produktů a udržitelnější kolekce svých oblíbených značek. Alternativ existuje spousta a každý si jistě přijde na své. A pokud ve světě eko nákupů stále trochu tápete, můžete se inspirovat na nakupyudrzitelne.cz. Tam na vás čeká spoustu tipů na eko produkty, které by neměly chybět nikomu, kdo chce žít s ohledem na přírodu.

4. Nešetřete nohy, ale ovzduší

Odpočiňte si od řízení a ranních kolon a dejte šanci i jiným způsobům dopravy. Pokud je to alespoň trochu možné, jezděte MHD. S hezkým jarním počasím se nabízí i sdílená kola např. Nextbike. Jasně, týdenní nákup pro čtyřčlennou rodinu je asi lepší naskládat do kufru auta. I v tomto případě ale zkuste sáhnout po službě sdílení automobilů nebo elektrickém pohonu. Na parkovišti Centra Černý Most je připraveno celkem 11 dobíjecích stanic, a dokonce speciálně vyhrazená místa pro sdílená auta, což nejen šetří přírodu, ale i váš čas s hledáním parkovacích míst.

5. Plastujte méně

Jen část plastů se podaří zrecyklovat, většina se v přírodě rozkládá stovky let. Představit si ale život kompletně bez plastů je zatím spíš sci-fi. Můžete se ale pokusit alespoň částečně snížit jejich spotřebu. Používejte znovupoužitelné kelímky na kávu, na nákup si noste vlastní tašku a myslete na to, že ne vše je potřeba balit do igelitových sáčků. Tipy na to, kde pořídit alternativy k plastovým obalům najdete také na nakupyudrzitelne.cz.

A co si z toho vzít závěrem? Možností, jak pomáhat planetě je spoustu a ať už se vydáte jakoukoliv „udržitelnější“ cestou, každý malý krok se počítá.

Ohodnoť článek

Štítky ekologie, Den Země, planeta, pomoc, Praha, příroda, plast, Černý Most, Centrum Černý Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapomněli jste oslavit Den Země? Nevadí, pomáhat planetě můžete celoročně, třeba i pár maličkostmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.