Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Aukce mincí vynesla 154 milionů. Desetidukát se prodal za 10 a půl milionu

Aukce mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických materiálů, která se konala v pátek v Praze, vynesla dohromady 154 milionů korun. Vydražilo se 518 položek. Nejcennější z nich byl desetidukát Albrechta z Valdštejna, který nový majitel získal za 10,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Informoval o tom aukční dům Macho & Chlapovič, který akci pořádal. Celkový výtěžek aukce překonal očekávání organizátorů o 34 milionů korun.

Vidíme enormní zájem nejen o investiční zlato a stříbro, ale taky o špičkový numismatický materiál. Potvrzuje se už léta trvající trend, kdy se sběratelé snaží cenné mince spíše nakupovat než prodávat," uvedl spoluzakladatel aukční síně Elizej Macho. Do aukce se zapojilo více než tisíc zájemců. Dražili mince a další numismatický materiál z Česka i Slovenska, ale také například z Velké Británie, Německa, Ruska nebo i Vatikánu.

Desetidukát Albrechta z Valdštejna, který v roce 1631 vyrazila vévodská mincovna v Jičíně, měl vyvolávací cenu pět milionů korun. Vedle vnitřní ceny zlata a umělecké hodnoty má také silný příběh. „Císař Ferdinand II. přikázal po Valdštejnově zavraždění v roce 1634 roztavit všechny jeho mince a dochovalo se jich velmi malé množství," podotkl Macho.

Mince za miliony

Významný prostor dostaly v pátek rovněž zkušební ražby. Jde o mince, jejichž ražba se uskutečňovala na zkoušku při formování nové měnové soustavy podle několika výtvarných návrhů jako podklad pro výběr nejvhodnějšího modelu a slitiny. Například zkušební ražba dvacetikoruny z roku 1938 se z vyvolávací ceny 488 tisíc korun dostala až na sedm milionů korun.

Také další položky se vyšplhaly na milionové ceny. Sada zlatých a stříbrných medailí s Alexandrem Dubčekem se vydražila za 9,7 milionu korun. Za zlatou kremnickou medaili z roku 1686, která byla vyražena u příležitosti osvobození Budína od Turků, nový majitel zaplatil pět milionů korun. Prodejní ceny desetidukátu z roku 1629 a pětidukátu z roku 1623 z období vlády Ferdinanda II. v obou případech překročily pět milionů korun.

Hlavní část aukce skončila v pátek, až do čtvrtka ještě probíhá elektronická aukce. V nabídce bude třeba rozsáhlá sbírka mincí Leopolda I. od významného sběratele, který sbírku systematicky budoval více než 40 let. Čítá téměř 700 mincí nižších, ale rovněž velmi zajímavých nominálů. Pořadatelé očekávají, že obě aukce by měly dohromady překročit částku 160 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Macho & Chlapovič - Numizmatika / Aukčný dom / Investičné zlato a striebro

Štítky mince, aukce, trh, numismatika, Praha, dražba, Albrecht z Valdštejna, materiál, Česko, Ferdinand II. Aragonský, Alexander Dubček, Rusko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aukce mincí vynesla 154 milionů. Desetidukát se prodal za 10 a půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.