Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidé si v centru Prahy připomněli dětské oběti ruské válečné agrese na Ukrajině

Několik stovek lidí převážně ukrajinské národnosti ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze připomnělo dětské oběti ruské invaze proti Ukrajině. Na setkání svolaném bělorusko-ukrajinskou komunitou k pomníku sv. Václava přítomní, mezi nimiž převažovaly matky s dětmi, zapalovali svíčky jako připomínku mrtvých. Mnozí z nich měli žluto-modré ukrajinské vlajky a v davu byla na transparentech hesla jako například „Krev ukrajinských dětí zůstane na rukách ruských vojáků" a fotografie zničených měst.

Podobné akce se konaly ve Lvově, Kyjevě i v Torontu

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva tento týden oznámil, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zahynulo už více než 2 tisíce civilistů, dalších více než 2800 bylo zraněno. Mezi oběťmi je nejméně 207 dětí. Skutečný počet obětí však je zřejmě mnohem vyšší.

Organizátor akce Leša Franc upozornil na Bělorusy, kteří demonstrují proti režimu Alexandra Lukašenka, i Rusy, protestující proti válce. „Podobné akce, jako je ta naše, se dnes konají také ve Lvově, Kyjevě, Varšavě nebo Torontu," řekl Franc.

„Když se řekne netvor, představím si Vladimira Putina a jeho kremelskou bandu"

Za českou stranu promluvil filozof a aktivista Václav Němec. Vyjádřil soucit s obyvateli Ukrajiny a kritizoval představitele NATO a Evropské unie za to, že podle jeho názoru včas nezasáhli a nezabránili konfliktu. Potlesk sklidil za prohlášení, že řešení je v „polovojenské nebo vojenské humanitární akci". Vyzval ke zvýšení dodávek zbraní na Ukrajinu a rychlému odstřižení Evropy od ruského plynu a ropy. „Když se řekne netvor, představím si Vladimira Putina a jeho kremelskou bandu," prohlásil.

Ke zvýšení objemu dodávek zbraní na Ukrajina vyzývali i další mluvčí. Akci zakončil zpěv ukrajinské hymny.

V Praze se od začátku ruské invaze konala již řada demonstrací na podporu Ukrajinců. Další se plánují. Například v neděli 24. dubna se v evangelickém kostele U Salvátora uskuteční koncert pod záštitou zpěvačky Marty Kubišové na podporu Centra pomoci spolku MRIA UA, kam si ukrajinské matky s dětmi chodí pro základní potraviny a hygienické potřeby. Počet vydaných víz pro lidi prchající před ruskou invazí na Ukrajinu přesáhl v Česku 300 tisíc. Většinu uprchlíků v Česku tvoří ženy a děti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, Rusko, Bělorusko, boje, demonstrace, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Václavské náměstí, Vladimir Vladimirovič Putin, Kyjev, Toronto, Lvov, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

„Krev ukrajinských dětí zůstane na rukách ruských vojáků" a fotografie zničených měst................dobře ale proč neměli fotografie těch mrtvých dětí

Neděle, 24. dubna 2022, 17:31Odpovědět

Lidé si v centru Prahy připomněli dětské oběti ruské válečné agrese na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.