Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Tepelná čerpadla jsou i přes delší dodací lhůty k mání. Nečekejte s objednávkou!

PR článek

Bouřka! Tak lze jedním slovem popsat turbulence na energetickém trhu posledních měsíců. Ale i před bouřkou se dá schovat, a to včasným rozhodnutím. Výrobci tepelných čerpadel zaznamenávají navýšení poptávky po čerpadlech až o 500 procent. I přes trojnásobné navýšení produkce se prodlužují termíny dodání klientům. Lépe jsou na tom výrobci, kteří z obav vývoje trhu naskladnili komponenty pro výrobu čerpadel. Dobrá rada nad zlato: Nyní je čas objednat, levněji už nebude!

Násobný růst trhu, pomalejší dodávky

„V souvislosti s obavami z aktuální situace na trhu s energiemi a následnou poptávkou po obnovitelných zdrojích, se nás zákazníci často ptají na otázky spojené s dodávkou tepelného čerpadla, možných termínech a vývojem ceny zařízení,“ uvedl Jiří Polívka z obchodního týmu dodavatele čerpadel AC Heating. „Tepelná čerpadla samozřejmě stále vyrábíme a montujeme. Pracovní a výrobní kapacity v této oblasti jsme navýšili a stále navyšujeme. Poptávka po novém zdroji je ale tak vysoká, že i naše dodací termíny jsou nyní mnohem delší než v minulých letech.  Současný stav se během příštích měsíců a možná i několika let nezlepší. Obecně můžeme říct, že všichni výrobci nestíhají vyrábět a všichni montážníci montovat,“ dodal Polívka.

Mám si teď objednávat, když je termín na dodání daleko?

Na výměnu starého kotle na uhlí čeká 200 tisíc kotlů, které stát podpoří dotacemi. K tomu je nutné přičíst statisíce domů na plyn, které chtějí jistotu a úspornější topení. Většina těchto lidí bude stát ve frontě na nový zdroj tepelného hospodaření svých příbytků – tepelné čerpadlo. Nárazovou poptávku, kterou by celý trh pravděpodobně nebyl schopen v rozumné době uspokojit, může naštěstí oddálit rozhodnutí Vlády o odsunutí povinnosti výměny starých neekologických kotlů o dva roky.

„Přestože v některých dnech zaznamenáváme i desetkrát více dotazů na tepelná čerpadla, než bylo obvyklé, rádi se vašim dotazům a poptávce budeme věnovat. Ale může to chvíli trvat. Zejména starší generace potřebuje princip fungování tepelného čerpadla vysvětlit, což je přirozené. I když není snadné takovéto množství poptávek obratem vyřídit, děláme maximum. Od zákazníků je třeba trpělivost,“ popisuje situaci s poptávkou lidé a firem Jiří Polívka.

Tepelná čerpadla skladem – jak kde

Skladové zásoby se dle vyjádření dodavatelů na trhu liší firmu od firmy, někteří čekají déle na dodávky z evropských matek, některým chybí komponenty. Sklady plzeňské společnosti AC Heating v předzvěsti turbulentní doby včas reagovaly a jsou připravené, tak aby zvládli plánovanou poptávku pro letošní a příští rok. Současně se intenzivně zajišťuje navýšení skladové kapacity. „Již nyní montujeme naše tepelná čerpadla AC Heating Convert třikrát více než v předchozích letech, ale aktuální poptávka je pětinásobná a na to nebyli připraveni ani výrobci a dodavatelé komponent,“ říká Jiří Polívka.

Termíny a cenová politika

U většiny zákazníků se termíny dodání nyní pohybují kolem šesti měsíců od objednání. Důvodem jsou krom výše zmíněné poptávky i omezené montážní kapacity dodavatelů. Dalo by se říct, že producenti tepelných čerpadel nyní zažívají situaci, která potkala v minulých letech výrobce aut.

Je také velmi pravděpodobné, že se navýší ceny tepelných čerpadel. Neustále se zvyšují ceny energií i materiálů, a to se do cen tepelných čerpadel časem logicky promítne. „Ceny objednaných a zasmluvněných produktů budeme klientům samozřejmě garantovat tak, jak mají uvedeno na smlouvě, nicméně situace se rychle vyvíjí a tak, jako nám porostou náklady na dodávky komponent a energií, je pravděpodobné přenesení zdražení do cen čerpadel. Váhat se v tuto chvíli nemusí vyplatit,“ vysvětluje Jiří Polívka z AC Heating. 

Pro více informací o možnostech tepelných čerpadel pro rodinné a bytové domy pošlete nezávaznou poptávku nebo navštivte přímo odborníky na tepelná čerpadla v show roomu společnosti AC Heating v Letkově u Plzně.

Ohodnoť článek

Štítky tepelná čerpadla, AC Heating, poptávka čerpadel, dodávka čerpadel, dodací lhůty, vytápění, tepelné čerpadlo, čerpadlo, Jiří Polívka, energie, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelná čerpadla jsou i přes delší dodací lhůty k mání. Nečekejte s objednávkou!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.