Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé, kteří ubytovali uprchlíky ve svém městském bytě, dostanou slevu na nájemném až čtyři tisíce

Rada města na svém zasedání schválila návrh, který umožní domácnostem v městských bytech získat slevu na nájemném, pokud ubytují ukrajinské uprchlíky. Za každého ubytovaného Ukrajince dostane domácnost slevu na nájemném ve výši jednoho tisíce korun, nejvýš pak čtyři tisíce měsíčně za jeden byt.

„Praha chce tímto krokem motivovat nájemce městských bytů k poskytnutí pomoci ukrajinským uprchlíkům“

Radní svým rozhodnutím reagují na vládní nařízení o solidárním příspěvku pro domácnosti, které u sebe ubytují uprchlíky. Odborníci totiž považují vládní příspěvek ve výši tří tisíc korun měsíčně na každého ubytovaného uprchlíka s limitem 12 tisíc korun měsíčně na domácnost za nedostatečný. Sleva bude podle mluvčího magistrátu poskytována po dobu účinnosti nařízení vlády.

„Praha chce tímto krokem motivovat nájemce městských bytů k poskytnutí pomoci ukrajinským uprchlíkům. V březnu pražské zastupitelstvo vyzvalo vládu, aby v souladu s doporučením expertní zprávy PAQ Research navýšila solidární příspěvek ze tří tisíc korun na čtyři tisíce korun na ubytovanou osobu. Vláda tento krok ale zatím neučinila,“ uvedl ve zprávě pro novináře mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Žádat mohou pouze fyzické osoby

„Na ubytování uprchlíků jsme vyčlenili část městské ubytovny na Zličíně a za tímto účelem připravujeme i ubytovnu na Praze 9, která je nyní kvůli chystané celkové rekonstrukci prázdná. Nájemníci městských bytů už nyní mohou ubytovat uprchlíky u sebe doma a získat solidární příspěvek od státu. Dnešní rozhodnutí rady pomůže těm z nich, kteří jsou ochotni to udělat, ale brání jim v tom finanční situace,“ uvedl radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský (Piráti).

Nájemníci slevu dostanou na základě doložení pobírání solidárního příspěvku dle vládního nařízení za podmínky, že nahlásí zvýšení počtu osob v domácnosti. O slevu na nájemném mohou žádat pouze fyzické osoby s platnou nájemní smlouvou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arcibiskupství olomoucké/Martina Dlouhá

Štítky uprchlíci, ubytování, nájemné, Praha, uprchlík, nařízení vlády, Vít Hofman, Adam Zábranský, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé, kteří ubytovali uprchlíky ve svém městském bytě, dostanou slevu na nájemném až čtyři tisíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.