Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté protestovali v bankách. Nelíbí se jim spolupráce s ruským fosilním průmyslem

Zhruba 30 lidí dnes protestovalo proti spolupráci některých bank s ruským energetickými firmami. Aktivisté z koalice Zastavme špinavé prachy ráno uspořádali happening v sídle Komerční banky na Václavském náměstí. Pak pokračovali do pražských sídel bankovních skupin Raiffeisen a UniCredit.

Odchod z Ruska banky zvažují

Cílem protestu je podle organizátorů přimět finanční instituce, aby kvůli ruské invazi na Ukrajinu ukončily spolupráci s ruským fosilním průmyslem, který výrazně přispívá k financování války. Představitelé bankovních skupin Raiffeisen a UniCredit již dříve uvedli, že zvažují odchod z Ruska.

Aktivisté přišli do sídla Komerční banky po deváté hodině. U recepce rozvinuli transparenty s nápisy jako „Stop plynu", „Tato banka=sponzor invaze" a „Sem si chodí vybírat Putin." Někteří měli na obličejích masku s podobiznou ruského prezidenta Vladimira Putina. V prohlášení pak kritizovali aktivity mateřské společnosti banky, francouzské Société Générále. Žádali, aby firma vydala prohlášení, že s podporou ruského fosilního byznysu končí. Akce se uskutečnila klidně.

Velkým způsobem financují skrze půjčky ruská fosilní paliva"

„My jsme se zde sešli proto, abychom se zapojili do mezinárodní kampaně Putin100, což je kampaň, kterou vedou organizace (..), které cílí na finanční instituce a snaží se je přesvědčit, aby přestaly s podporou fosilních paliv," řekl Radek Kubala z organizace Re-set: Platforma pro sociálně-ekologickou transformaci.

„Kampaň vznikla v reakci na hroznou ruskou agresi na Ukrajině a požaduje, aby ty finanční instituce, které spolupracují s ruskými energetickými firmami a podporují vývoz ruských fosilních paliv, s tím přestaly," uvedl dál Kubala. Podotkl, že na seznamu je šest institucí z Česka. „My jsme z nich vybrali tři banky, které jsou nejdůležitější, konkrétně Komerční banku, UniCredit Bank a Raiffeisenbank a jejich mateřské společnosti. Velkým způsobem financují skrze půjčky ruská fosilní paliva, ruské energetické firmy," dodal Kubala.

Protestovali i Ukrajinci

K protestu se připojili také členové a členky ukrajinské ekologické organizace Ekodija, kteří do Česka uprchli před válkou. Aktivistka Anna Danyliaková za organizaci sdělila, že je nutné, aby finanční instituce stáhly své investice z ruského fosilního průmyslu. Podotkla, že jde o odvětví, které formuje ekonomiku Ruska. Dodala, že jedinou cestou, jak mohou ona a další Ukrajinci získat zpátky svůj život, je zastavit válku a zastavit Rusko.

Koalice Zastavme špinavé prachy od loňského roku sleduje klimatické politiky tuzemských bank a pojišťoven.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zastavme špinavé prachy

Štítky Ukrajina, Rusko, banky, energie, průmysl, ekologie, boje, protest, banka, UniCredit, Komerční banka, Raiffeisenbank, válka, Vladimir Vladimirovič Putin, Václavské náměstí, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté protestovali v bankách. Nelíbí se jim spolupráce s ruským fosilním průmyslem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.