Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukrajinky, které utekly před válkou do Prahy, vaří v Podolí ukrajinské speciality

V pražském Podolí funguje v rámci nedávno otevřeného Centra duševního klidu Sauny Vltava bistro s domácí ukrajinskou kuchyní. Vaří tu čtyři Ukrajinky, které do České republiky uprchly z Kyjeva před ruskou invazí. Tradiční ukrajinské pokrmy jsou k dispozici zákazníkům odpočinkového centra i kolemjdoucím. České pracovnice centra učí Ukrajinky česky. Řekl to Jan Beneš, jednatel firmy Eden Praha, která je provozovatelem Centra duševního klidu.

Provoz by mohl zaměstnat další Ukrajinky

Kapacita kuchyně je podle něj dostatečná. V případě silné poptávky by provoz mohl zaměstnat další Ukrajinky, jídlo by podnik mohl rozvážet či nabízet v dalších výdejních místech, uvedl Beneš.

Ruská vojska vpadla na Ukrajinu 24. února. Od té doby do ČR podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) dorazilo zhruba 300 tisíc Ukrajinců. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Rakušan odhadl, že běženců by mohlo dorazit až 550 tisíc. Ukrajinci, kteří získali takzvané vízum ke strpění, nepotřebují pracovní povolení. Na základě nového zákona, takzvaného lex Ukrajina, mají na trhu práce stejné postavení jako přistěhovalci s trvalým pobytem.

Sauny Vltava zahájily provoz loni v prosinci. Záměrem provozovatele je, aby v centru klienti trávili co nejvíce času, třeba celý den. Nutné proto bylo mimo jiné zajistit občerstvení. „Uvažovali jsme o různých variantách a do toho vstoupila válka na Ukrajině. S kolegou Filipem Duškem nás napadlo nabídnout prostory kuchyně ukrajinským běžencům, ženám, které mají zkušenosti v gastronomii," uvedl Beneš. Doplnil, že se obrátil na organizace zajišťující ukrajinským uprchlíkům ubytování a následně získal spojení na konkrétní ženy.

Češi zadarmo, cizinci za plné vstupné, kapela Extra Band šokovala kontroverzním prohlášením

O pořádnou bouři se na sociálních sítích postaralo rockové trio z uskupení Extra Band. Na svém Facebooku zveřejnili muzikanti příspěvek, ve kterém píší, že české rodiny s dětmi přivítají na svých koncertech zcela zdarma, cizinci si však budou...

„Vyberou si vegetariáni, milovníci masa i ryb“

Provoz kuchyně nyní funguje zhruba třetí týden, nejprve se testoval, sloužil pro klienty saun. Okénko, ze kterého si mohou objednat kolemjdoucí, je otevřeno od minulé soboty. „Ukrajinská kuchyně je chutná, sytá a velmi rozmanitá. Vyberou si vegetariáni, milovníci masa i ryb," řekla Daria, která na Ukrajině pracovala jako provozní restaurace, zároveň studovala dvě vysoké školy - ekonomii a medicínu.

Tradičním ukrajinským jídlem, které nyní mohou ochutnat i Pražané, je podle další z Ukrajinek - Larissy, nepochybně boršč. Vaří se ho několik druhů, v pražském bistru je nyní v prodeji klasický a také zelený, připravovaný ze šťovíku. Larissa doporučuje ochutnat i vareniky, což jsou těstovinové kapsy plněné masem, brynzou, ale třeba i sladkými náplněmi. Stejně jako v české kuchyni, se také v ukrajinské připravují palačinky.

„Máme u nás brigádnice, studentky pedagogiky, kterým jsme dali za úkol naučit naše nové ukrajinské kolegyně česky. Na lednici mají nalepenou svou a českou abecedu, a postupně se s ní seznamují," dodal Beneš.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bistro Vltava

Štítky Ukrajina, Rusko, restaurace, migrace, boje, Praha, Podolí, Jan Beneš, Česko, Kyjev, kuchyně, maso, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...tak to Čínské a Vietnamské restaurace v ČR určitě zkrachují

Úterý, 5. dubna 2022, 10:34Odpovědět

Ukrajinky, které utekly před válkou do Prahy, vaří v Podolí ukrajinské speciality  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.