Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Některé pražské radnice mají stále volné kapacity pro ubytování uprchlíků

Některé ubytovací prostory, které pro ubytování ukrajinských uprchlíků vyčlenily pražské městské části, nejsou zcela obsazené. Vyplývá to z informací, které poskytli mluvčí radnic. V posledních dnech se také snížilo množství uprchlíků přicházejících k odbavení do pražského asistenční centrum pro uprchlíky. Zatímco na začátku války na Ukrajině centrum odbavovalo 3000 a více lidí denně, nyní je to třetina.

Podle mluvčí Evy Burianové objekt v Pískové ulici nyní obývá 101 lidí, kteří do Prahy přišli z Ukrajiny kvůli válce

Volné kapacity pro ubytování lidí, kteří utekli z válkou zasažené země, má nyní v určených objektech Praha 15, sdělil předseda koordinační skupiny pomoci pro uprchlíky patnácté městské části Pavel Pešek. Radnice podle něj v minulých dnech zajistila ubytování celkem pro 102 osoby, nyní je 20 míst volných. K dispozici jsou i byty a místa v ubytovnách v Praze 4, informoval mluvčí Jiří Bigas. Ukrajinští uprchlíci nyní podle něj obývají třeba školku Horáčkova a ubytovny v ulicích Novodvorská a Hlavní.

Naopak zaplněny jsou kapacity vyčleněné pro krizové ubytování Ukrajinců v Praze 14. Tam uprchlíci nyní podle mluvčí radnice Veroniky Berné bydlí mimo jiné v prostorách komunitního centra Kardašovská, na faře v Kyjích nebo v domově seniorů v ulici Bojčenkova. „Celkem je v Praze 14 v tomto dočasném režimu ubytováno více než sto osob, převážně matky s dětmi," uvedla Berná. Obsazená jsou také lůžka v budově bývalé radnice Prahy 12. Podle mluvčí dvanácté městské části Evy Burianové objekt v Pískové ulici nyní obývá 101 lidí, kteří do Prahy přišli z Ukrajiny kvůli válce. Mluvčí dodala, že Praha 12 nyní pro potřeby ubytování upravuje několik bytů ve starším domě, který byl původně určený k prodeji.

Praha 2 považuje vyčleňování ubytovacích kapacit v tělocvičnách za nedůstojné a nekoncepční

Lidem, kteří přišli do Prahy 6, bylo radnicí podle mluvčího Jiřího Hannicha nabídnuto útočiště ve 26 obecních bytech, v Pensionu Petynka nebo ve vile v ulici U Vorlíků, kde je 40 ubytovaných osob. Radnice sedmé městské části podle svého mluvčího Martina Vokuše zajistila pro uprchlíky ubytovnu na okraji Prahy. „Bylo zřízeno ubytování pro 70 lidí z Ukrajiny v podmínkách, které odpovídají jejich potřebám podstatně lépe než případná provizorní řešení v tělocvičnách či na podobných místech," uvedl mluvčí.

Vyčleňování ubytovacích kapacit ve školních tělocvičnách považuje za „nedůstojné a nekoncepční řešení" rovněž vedení městské části Praha 2, uvedla mluvčí Andrea Zoulová. Praha 2 proto zajistila pro ukrajinské uprchlíky 65 lůžek ve svých ubytovnách a zprostředkovala ubytování hotelového typu s kapacitou asi 450 lůžek. Pro dlouhodobé ubytování je určeno deset obecních bytů, které radnice poskytne zájemcům v prvních třech měsících za snížené nájemné. Dále chce radnice podle mluvčí dát utečencům k dispozici dalších 30 městských bytů.

„Nabídli jsme dva volné byty v našem vlastnictví“

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v minulém týdnu kritizoval Prahu 2 a Prahu 13, že se odmítly zapojit do systému nouzového ubytování. Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) a starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS), kteří jsou rovněž opozičními zastupiteli na pražském magistrátu, nařčení popřeli. Vodrážka tehdy uvedl, že Praha 13 nabídla svou rekreační chatu, což údajně zůstalo bez reakce.

Totéž nyní uvedla mluvčí Prahy 13 Lucie Steinerová. „Nabídli jsme dva volné byty v našem vlastnictví (v majetku Prahy 13) a rekreační zařízení, ale nikdo z magistrátu naši nabídku nereflektoval. Nabídnuté volné byty jsou do této chvíle nevyužité, stejně jako rekreační objekt s kapacitou 45 lůžek," uvedla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky Ukrajina, boje, uprchlíci, migrace, Praha, uprchlík, radnice, městská část, ruská invaze na Ukrajinu, David Vodrážka, ODS, Pavel Pešek, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé pražské radnice mají stále volné kapacity pro ubytování uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.