Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počty ukrajinských uprchlíků dál klesají. Pražské centrum odbavilo poprvé méně než tisíc lidí za den

Zájem o služby pražského centra pro pomoc Ukrajincům dál klesá. Poprvé od začátku války odbavilo méně než tisíc lidí za jeden den, za sobotu jich bylo 825, to je skoro poloviční počet než před týdnem. Středisko v Kongresovém centru zajistilo za uplynulý den ubytování pro 40 zájemců. Kvůli nedostatku kapacit našlo osm z nich zázemí v režimu nouzového přístřeší, většinou v tělocvičnách. K registraci do jiných krajů autobusy odvezly 182 osob. Za víc než měsíc od vypuknutí války na Ukrajině evidovalo centrum společné pro hlavní město a Středočeský kraj skoro 57 500 uprchlíků, kteří přišli do České republiky. Aktuální čísla dnes zveřejnili pražští hasiči na twitteru.

Centrum funguje nonstop, nabízí pomoc s registrací, ubytováním, doklady, zprostředkování práce či s pojištěním. Od zahájení ruské vojenské invaze přišlo do České republiky podle odhadů kolem 300 tisíc běženců. Téměř polovinu uprchlíků tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy, nejvíc Ukrajinců mezi kraji registruje právě hlavní město.

Počet lidí, kteří odbaví pražské asistenční centrum, v poslední době setrvale klesá. Zatímco 8. a 9. března odbavilo přes 3600 žadatelů o pomoc, v dalších dnech klesly jejich počty pod 3000. Maximem v tomto týdnu bylo pondělních 1937 odbavených uprchlíků. Více než 2000 lidí pomohli v Kongresovém centru naposledy minulý pátek. Podobná je situace i v dalších krajských centrech pro ukrajinské uprchlíky.

Do poloviny dubna se pražské středisko přesune z Kongresového centra do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech. Kapacita nového centra bude oproti KCP o něco menší, denně tam bude moci být odbaveno až zhruba 2700 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, Rusko, migrace, boje, uprchlíci, Praha, uprchlík, kongresové centrum, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Twitter, Středočeský kraj, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty ukrajinských uprchlíků dál klesají. Pražské centrum odbavilo poprvé méně než tisíc lidí za den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.