Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Praha rozdělí mezi městské části přes sto milionů korun na pomoc ukrajinským uprchlíkům

Pražský magistrát rozdělí mezi městské části přes sto milionů korun na mimořádné výdaje spojené s poskytováním pomoci ukrajinským uprchlíkům, například na dočasné ubytování, materiální podporu či vzdělávání dětí, ale i na posílení počtu pomáhajících pracovníků, jako jsou asistenti pedagoga ve školách nebo tlumočníci.

Dotace jsou určeny na pomoc v první akutní fázi humanitární krize

Dotace jsou určeny všem městským částem, 106 milionů korun mezi ně bude rozděleno na základě dvou kritérií, kterými jsou aktuální počet registrovaných uprchlíků na jejich území a druhým je počet nouzových lůžek, které městské části zřídily. Dotace jsou určeny na pomoc v první akutní fázi humanitární krize.

„V posledních letech jsme hospodařili zodpovědně, a proto má nyní hlavní město prostředky i na pomoc ukrajinským občanům, kteří prchají před ruskými válečnými zločiny. Městské části v tomto směru odvádí pro Prahu neocenitelnou službu a zaslouží si, aby je město v jejich úsilí plně podpořilo. V tuto chvíli jim poskytujeme finanční prostředky na aktuální fázi humanitární krize a jsme připraveni v závislosti na vývoji situace uvolnit další peníze,” uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek (za Praha sobě).

Praha je připravena uvolnit další prostředky, zatím má pro účely pomoci občanům Ukrajiny vyhrazeno čtvrt miliardy korun.

„V této složité době pro ukrajinské uprchlíky je nutné finančně podpořit městské části“

„Městské části jsou pro Magistrát hlavního města Prahy zásadními a nepostradatelnými partnery. Vnímám jejich nasazení nejen v dnešních dnech a moc si toho vážím - většina z nich se k řešení situace lidí utíkajících před válkou na Ukrajině postavila velmi proaktivně. Věřím, že finanční příspěvek pomůže městským částem i nadále udržet vysoký standard služeb, které poskytují. Praha městským částem i nadále nabízí veškerou součinnost a uvědomuje si svou roli v této bezprecedentní situaci,” řekl novinářůmpražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„V této složité době pro ukrajinské uprchlíky je nutné finančně podpořit městské části, aby mohly vytvořit dostatečné podmínky pro pomoc těmto lidem a jejich dětem. A pomoci jim aklimatizovat se v novém prostředí, najít si práci a zapojit děti do vzdělávání, volnočasových aktivit či sportování,“ uvedl v prohlášení pro novináře předseda Finančního výboru pražského zastupitelstva Radek Vondra (TOP 09).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky uprchlíci, pomoc, Ukrajina, politika, Praha, městská část, uprchlík, Pražský magistrát, krize, ruská invaze na Ukrajinu, Zdeněk Hřib, Pavel Vyhnánek, Radek Vondra, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha rozdělí mezi městské části přes sto milionů korun na pomoc ukrajinským uprchlíkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.