Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha nabízí uprchlíkům z Ukrajiny práci. Ti se uplatní jako zahradníci, metaři nebo technici

Svozová firma Pražské služby (PSAS) vybrala desítky volných pracovních míst, která by mohli obsadit ukrajinští uprchlíci. Jde například o pozice zahradníků nebo při třídění odpadu. Pokud splní kvalifikační a jazykové požadavky, zaměstnají je i další městské firmy.

V nabídce je zahradník či metař

K dnešnímu dni evidujeme čtyři zaměstnance původem z Ukrajiny. Tři z nich jsou ve věku branné povinnosti, ovšem ani jeden z nich zatím nedostal povolávací rozkaz. Samozřejmě jsme všem umožnili čerpat placené volno, pokud potřebují odjet na hranice pro své příbuzné," uvedl mluvčí PSAS Radim Mana.

Současně s tím vedení služeb vytipovalo přibližně 75 volných pracovních míst, která jsou podle mluvčího PSAS připraveni okamžitě nabídnout uprchlíkům, kteří přicházejí do města. Jde například o pozice zahradníka či zahradnice, metařů, úklidové práce a pozice při třídění odpadu.

Od vypuknutí bojů na Ukrajině přišlo do Česka podle odhadů víc než 100 tisíc uprchlíků a další tisíce denně přicházejí, zhruba čtvrtina z nich míří do hlavního města. Převažují mezi nimi děti a ženy. Pražské asistenční centrum pro uprchlíky v úterý odbavilo 3667 lidí, to je zatím nejvíc za jeden den. Od začátku ruské invaze na Ukrajině registrovalo 18 602 žadatelů.

Zásadní je rozumět češtině

Volná pracovní místa, která případně mohou být nabídnuta uprchlíkům, má také největší městská firma, tedy dopravní podnik (DPP). V tomto případě se však mohou uchazeči potýkat s překážkami. „DPP má volná pracovní místa, u kterých lze uvažovat o obsazení uprchlíky. Je však nutné vždy zohlednit kvalifikační požadavky a také rizika spojená s jazykovou bariérou," uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková. Stejně jako PSAS se ani DPP zatím nesetkal s tím, že by se jeho současní ukrajinští zaměstnanci museli vrátit do své země a narukovat.

Kvalifikační a jazykové požadavky by měla v případě přijetí uprchlíků také další městská firma, Technologie hlavního města Prahy (THMP), která se stará o veřejné osvětlení. THMP aktuálně žádné Ukrajince nezaměstnává. „Jde-li o pracovní příležitosti pro ukrajinské občany, volné pozice máme k dispozici. Pokud budou případní zájemci splňovat kvalitativní požadavky a budou schopni se dorozumět v českém jazyce, můžeme jim je nabídnout," uvedl mluvčí Martin Drozd. Uprchlíci by se mohli uplatnit například jako elektromontéři nebo servisní technici.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražské služby

Štítky Ukrajina, odpady, práce, uprchlíci, Praha, uprchlík, zahradník, pracovní místo, Pražské služby, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Technologie hlavního města Prahy, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Rusko-ukrajinskou situaci a její dopad na ekonomiku a další oblasti pro vás sledujeme i na našem webu .

Sobota, 12. března 2022, 20:03Odpovědět

Praha nabízí uprchlíkům z Ukrajiny práci. Ti se uplatní jako zahradníci, metaři nebo technici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.