Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Praze dnes začaly fungovat první ukrajinské třídy pro děti uprchlíků

V 1. slovanském gymnáziu v Praze 1 dnes začaly fungovat první třídy pro děti ukrajinských uprchlíků. Škola je jednou ze zhruba dvaceti, které se dosud přihlásily do projektu Ukrajinské jednotřídky. Projekt připravilo ukrajinské velvyslanectví spolu s Nadačním fondem Děti Ukrajiny a emeritním rektorem UK Tomášem Zimou za podpory ministerstva školství.

Gymnázium v Praze otevřelo pět tříd pro sto dětí

Na čtvrťáky v 1. slovanském gymnáziu v Masné ulici dnes ve třídě čekaly vyzdobené balonky v modro-žlutých barvách, ukrajinské vlajky, sladkosti, nápoje, pastelky a omalovánky. Po příchodu je přivítali zástupci školy a projektu Ukrajinské jednotřídky spolu s ministrem Petrem Gazdíkem (STAN). Maminky do třídy doprovodily 12 dětí, které se svými rodinami přišly z různých regionů Ukrajiny. Zpočátku byly zakřiknuté, později se ale osmělily a začaly se bavit mezi sebou i s přítomnými dospělými. „Ahoj!,“ rozloučily se pak s ministrem.

„Gymnázium otevřelo pět tříd pro sto dětí,“ uvedla ředitelka gymnázia Taťjana Pergler. S ohledem na současné jarní prázdniny v Praze 1 škola v tomto týdnu nabídla své prostory i pro další čtyři třídy s dětmi z jiných ročníků, které se ale od příštího týdne přesunou do jiných škol. Podle Zimy se v tuto chvíli do projektu nahlásilo přibližně dvacet škol v Praze a Brně. Do ukrajinských jednotřídek, které pro děti budou zajišťovat vzdělávání v jejich rodném jazyce, se podle Zimy mohou hlásit děti ve věku zhruba od šesti do sedmnácti let. „Na Ukrajině je základní vzdělání jedenáctileté,“ vysvětlil Zima.

Ukrajinští uprchlíci dostanou oblečení, boty nebo hygienické potřeby zdarma v Šatníku v Pražské tržnici

Ukrajinští uprchlíci před válkou, kterou na jejich území rozpoutal režim Vladimira Putina, mohou pro materiální pomoc přicházet do Šatníku v Pražské tržnici. Je tam pro ně zdarma připraveno připraveno oblečení, obuv, hygienické potřeby, vybavení...

„Na děti v důsledku války dopadá hodně problémů“

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli řekl, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100 tisíc. Vláda by podle Gazdíka ve středu mohla projednat návrh zákona, který by měl mimo jiné zjednodušit přístup Ukrajinců ke vzdělávání v ČR. Mohl by se pro ně třeba prodloužit termín pro podání přihlášek k přijímacím zkouškám na střední školy a pokud nemají doklady o předchozím vzdělávání, mohly by místo nich předložit čestné prohlášení.

Podle Gazdíka zasedly dnes další stovky ukrajinských dětí také do českých škol po celé České republice. Vzdělávací systém jich podle něj nyní může integrovat asi 100 tisíc. To, aby děti mohly chodit do škol, označil za zásadní podmínku pro zaměstnanost jejich rodičů. České školy se s tím budou muset vyrovnat, míní. „Počítáme se zapojením českých učitelů, kolegové z pedagogické fakulty Univerzity Karlovy už mají i databázi dobrovolníků, oslovíme také asociaci pedagogických fakult a předpokládám, že tak, jak studenti pomáhali v době covidové, tak teď se budou zapojovat i do pomoci ukrajinským lidem,“ doplnil emeritní rektor Univerzity Karlovy Zima.

Na děti v důsledku války dopadá hodně problémů, které je mohou bohužel na dlouhou dobu ovlivnit, myslím tím hlavně psychické problémy, které mohly vyvolat zvuky ostřelování nebo raket. Život ale pokračuje a děti by měly mít možnost se učit a studovat. Ukrajinská ambasáda je připravena se do projektu plně zapojit,“ řekl velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyjnis.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky Ukrajina, školy, migrace, uprchlíci, Praha, uprchlík, projekt, Tomáš Zima, Univerzita Karlova, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Petr Gazdík, Česko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze dnes začaly fungovat první ukrajinské třídy pro děti uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.