Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Centrum pro uprchlíky v Kongresovém centru odbavilo za pátek 2600 lidí

V Kongresovém centru na pražském Vyšehradě začalo v pátek ráno fungovat asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky. Přesunulo se tam z centrální budovy Městské knihovny, hasiči jej stěhovali přes noc. Už před otevřením dorazily k centru stovky lidí. K pátečním 18:00 centrum odbavilo 1500 osob a 200 z nich zajistilo i ubytování. Dalších 500 lidí na vyřízení po 21:30 čekalo. Centrum je otevřené nonstop.

Pro běžence je k dispozici jídlo i dětské koutky

Pracovníci v centru Ukrajincům na 70 přepážkách pomáhají s vyřízením dokumentů a poskytují základní pomoc. Nově se v Kongresovém centru mohou i nechat naočkovat proti covidu-19. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj, v Městské knihovně ho město otevřelo v úterý a ve středu večer rozhodl krizový štáb o jeho přesunu.

„Ve čtvrtek jsme ukončili činnost v Městské knihovně o půl desáté večer, přípravné práce zde běžely celý den a my jsme pak ty ostatní technologie a činnosti stěhovali v noci," řekl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Dodal, že rychlý přesun provázely v pátek dopoledne komplikace, které mohly proces zdržet, ale centrum je koncipováno na kapacitu 2000 lidí denně. Až 500 osob denně se může nechat naočkovat.

V budově vzniklo zázemí s odpočinkovou zónou, aby lidé často unavení po dlouhé cestě měli možnost si odpočinout. Pro přicházející rodiny jsou k dispozici tři dětské koutky. Jídlem centrum zásobuje Potravinová banka a primární materiální pomoc zajišťuje nezisková organizace Člověk v tísni. Na místě jsou kromě úředníků ministerstva vnitra a policistů také pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Českého červeného kříže, stejně jako tlumočníci a psychologové.

VIDEO: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes hovořil k tisícům lidí na Václavském náměstí

Na Václavském náměstí se dnes sešlo podle policejních odhadů přes 40 tisíc lidí, kteří opět podpořili Ukrajinu napadenou Ruskem. K demonstrantům na Václavském náměstí promluvil prostřednictvím telemostu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj....

Centrum do půlnoci odbavilo 2600 osob

„Asistenční centrum pomoci Ukrajině v Kongresovém centru včera do půlnoci odbavilo 2600 osob, 390 lidem bylo zajištěno ubytování,“ informoval ráno mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Primátor dodal, že po vyhlášení nouzového stavu se proces zrychlil, protože činnosti doteď závislé na úřednících azylového odboru ministerstva vnitra přešly na policii, která je na tom personálně lépe. V centru uprchlíkům pomáhají také pracovníci úřadu práce, kteří jim mohou pomoci s hledáním zaměstnání nebo žádostmi o sociální dávky.

Radní Středočeského kraje Milan Vácha (STAN) uvedl, že Středočeský kraj už otevřel další centra v Kutné Hoře a Mladé Boleslavi. „Jsme připraveni případně otevřít další centra," dodal.

Uprchlíci mohou využívat veřejnou dopravu zdarma v Praze i Středočeském kraji. Do pomoci město zapojilo také domy dětí a mládeže a školy. Budou se starat nejen o vzdělávání, ale i o mimoškolní aktivity ukrajinských dětí. Město a kraj tím chtějí odlehčit rodičům při zařizování důležitých věcí souvisejících s příchodem do jiné země. Samosprávy také pro uprchlíky vyhradily ubytovací kapacity a pořádají materiální i finanční sbírky.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská policie hl. m. Prahy, Zdeněk Hřib

Štítky Ukrajina, Rusko, centrum, uprchlíci, kongresové centrum, Praha, uprchlík, městská knihovna, Středočeský kraj, Vyšehrad, Ministerstvo vnitra České republiky, Milan Vácha, Martin Kavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum pro uprchlíky v Kongresovém centru odbavilo za pátek 2600 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.