Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Chrániče na zuby a zlatonka v trenýrkách. Přečtěte si, jak se v Praze hraje famfrpál

To, že lidé jsou hraví a kreativní, prokazují hráči pražského famfrpálového klubu Prague Pegasus, který vznikl v roce 2016. Neobvyklý sport plný zábavy si rozhodně zaslouží pozornost a nutno dodat, že oblíbit si ho nemusí jen milovníci knih a filmů o kouzelníkovi z Bradavic.

Začátky pražského famfrpálu

V době, kdy olomoucký famrfapálový tým již organizoval různé programy spojené s famfrpálem, který vznikl v kouzelnickém světě J. K. Rowlingové, se zrodil nápad založit tým i v hlavním městě České republiky. Pražský klub famfrpálu se rozhodli založit tři nadšenci, které zaujala skutečnost, že takovéto týmy v Česku vůbec existují. Od roku 2016 tak začali pomalu rozjíždět famrpál v Praze, zlom však nastal až o dva roky později, kdy se vytvořilo pevné jádro aktuálního týmu Prague Pegasus.

Ačkoliv jde o sport, který vznikl na základě knih o Harrym Potterovi, z tradic těchto děl si famrpálová komunita podle členky vedení týmu Sylvie Řezáčové mnoho nevzala. „Jednou z mála tradic z Harryho Pottera, které se famfrpálová komunita, aspoň v Evropě, poměrně drží, je pojmenovávání týmů tak, aby obsahovaly aliteraci. U nás se zvažovalo několik různých názvů, ale protože jméno Prague Panthers už bylo zabrané, vyhrálo to Prague Pegasus,” řekla Pražské Drbně Sylvie Řezáčová

V týmu nechybí různorodost

Kromě toho, že pražský famrpálový klub si tolik nepotrpí na tradice spjaté se školou čar a kozel, v týmu je podle Řezáčové pouze několik aktivních fanoušků Harryho Pottera. Zbytek lidí si spíše oblíbil neobvyklé sporty, mezi které famfrpál zaručeně patří. Většinu členů famfrpál tak zaujal svou netradičností, nikoliv tím, že jde o sport z oblíbeného fiktivního světa.

Tým Prague Pegasus je tvořen zhruba třiceti členy, mezi kterými nechybí studenti a pracovníci ze zcela odlišných oborů. Sestava týmu je tak velmi různorodá. „Mezi nejmladším a nejstarším členem je rozdíl 16 let. Téhle rozmanitosti si vážíme, protože se můžeme společně bavit o čemkoli - od sportovních utkání, přes výpočty do fyziky až po tipy na knížky,” tvrdí Řezáčová.

Cheerleading není jen o povzbuzování na zápasech. Důležité je odhodlání, říká trenérka Prague Eagles Cheerleaders

V České republice se nesoutěží jen v hokeji, tenisu či ve fotbale. Na našem území se najdou velice zajímaví lidé, kteří se zamilovali do neobvyklých sportů a rozhodli se kvůli nim změnit své životní poslání či se alespoň pořádně zapotit a užít si...

Jak se famfrpál hraje?

Cílem hry je získat více bodů než soupeřův tým, a to střelením gólu do jedné ze tří obručí (za 10 bodů) či chycením „zlatonky“ (za 30 bodů). Góly dávají střelci a brankář, kteří hrají s „camrálem“ (míčem na volejbal). Odrážeči jim pomáhají v obraně i útoku tím, že „potloukem“ (míčem na vybíjenou) vybíjí soupeře, kteří jsou tak vyřazeni ze hry dokud se nedotknou jedné z vlastních obručí. Všichni musí mít po celou dobu hry mezi nohama „koště“ (tyč z plastu), které slouží jako handicap (například při chytání míče) a ukazatel toho, jestli je někdo vybitý. V osmnácté minutě zápasu nastupuje na hřiště z každého týmů jeden chytač, jehož úkolem je utrhnout „zlatonku“ (tenisový míček ve váčku) ze zad rozhodčího, který mu v tom fyzicky brání. V zápase hraje za tým sedm hráčů – brankář, tři střelci, dva odrážeči a chytač, ti se můžou v průběhu volně střídat. Na střídačce může být maximálně jednadvacet hráčů. Protože se jedná o smíšený sport, je podmínkou, aby měl tým na hřišti nanejvýš čtyři hráče stejného genderu.

Na trénink se hledí jako u běžných sportů

Famfrpálové tréninky jsou náročné a důležité jako tréninky u běžných sportů. Sportovci se v rámci tréninků věnují různým cvičením na rychlost, hbitost, postřeh a výdrž. Pozornost věnují také takzvaným drilům na technické dovednosti jako nahrávky, střely na obruče, tacklování (skládky) a vybíjení.

„Základní schopnosti trénujeme všichni společně, ale často se také rozdělíme na střelce a odrážeče a cvičíme specifičtější herní situace. Při přípravě na zápas samozřejmě trénujeme také týmovou strategii. Trénink většinou zakončíme samotnou hrou,” popsala členka vedení s tím, že nyní trénují pouze jednou týdně. Před pandemií pořádali dva dvouhodinové tréninky týdně. Zájemci, kteří by se chtěl podívat na to, jak sportovci z Prague Pegasus trénují, mohou dorazit v neděli ve dvě hodiny odpoledne do Letenských sadů.

„Když přijde na trénink nový hráč, má vždycky možnost si vybrat, kterou pozici by chtěl hrát, a často si také vyzkouší všechny. Střelci mají úlohu, která je nejjednodušší na pochopení a zároveň jich je v týmu potřeba nejvíc. Role odrážeče je zase velmi taktická a nedá se moc srovnat s jinými sporty. Brankáře většinou hrají ti, kdo dokážou dobře komunikovat se spoluhráči a zorganizovat si hru. Chytači musí být hbití a vytrvalí,“ říká Řezáčová s tím, že trenéři do výběru nějak zásadně nezasahují a hráčům se snaží především dobře poradit. Podle trenérů záleží totiž hlavně na tom, na které pozici se hráč cítí nejlépe.

Týmy se mohou blýsknout v soutěžích s běžným formátem

„V Česku se každoročně pořádá mistrovství republiky a nedávno vznikla i česká famfrpálová liga. Náš tým se účastní obou těchto soutěží. Dál můžeme jezdit na evropský pohár (famfrpálová paralela k lize mistrů), na který se týmy kvalifikují z mistrovství ČR. Od roku 2020 se účastníme také středoevropské famfrpálové ligy. V průběhu roku se konají různé přátelské turnaje, my jsme se díky nim už podívali do Odense, Bratislavy, Vídně a Krakova. Někteří naši hráči se také hlásí do české reprezentace, která hraje na mistrovství Evropy a světa, tyto akce se střídají ob rok. Když půjde letos všechno dobře, můžeme absolvovat kolem osmi soutěžních akcí,“ sdělila Řezáčová.

Týmu Prague Pegasus nechybí ani pořádné týmové dresy, na nichž je zobrazena noční Praha a souhvězdí Pegase. Ve volném čase sportovci nosí týmové topy a mikiny. Povinnou výbavou hráčů je chránič na zuby.

Esports. Jedno z nejrychleji rostoucích odvětví zábavního průmyslu vůbec

Fenomén, který nabírá na obrátkách. Soutěžní klání hráčů počítačových her si získává čím dál větší podporu veřejnosti. Podle čísel České asociace esportu se velikost tuzemského trhu odhaduje na 50 milionů korun za rok 2020. Jen pro porovnání, za...

Kdo se může stát členem Prague Pegasus?

„Přidat se k nám může kdokoli, kdo má chuť famfrpál vyzkoušet. Jediné omezení platí pro turnaje, hráčům musí být aspoň šestnáct let. Maximální věková hranice ale neexistuje, a proto někdy famfrpál hrají i lidé nad čtyřicet let. Nové členy přijímáme po celý rok i mimo náborové tréninky, takže stačí se za námi stavit na Letnou. Konkrétní informace k tréninkům vždy zveřejňujeme na našem facebookovém profilu. A kdyby měl o famfrpál zájem někdo mimopražský, může kontaktovat týmy Phoenixes Plzeň, Budweis Bigfoots, Brno Banshees nebo Occamy Olomouc,“ tvrdí Řezáčová s tím, že pro zájemce o famfrpál minimálně dvakrát ročně organizují větší náborový trénink. Kromě speciální náborové akce Prague Pegasus pořádá i rodinný famfrpálový den či přátelské zápasy s ostatními českými týmy.

Zdravá hravost a rivalita

Podle Řezáčové mezi týmy panuje rivalita hlavně na zápasech, protože se ze sebe každý snaží vydat to nejlepší a zvítězit. Největším soupeřem Prague Pegasus jsou Brno Banshees, proti kterým pražští nadšenci pravidelně odehrávájí velmi napínavé zápasy. „Upřímně jsme rádi, že tomu tak je, protože se navzájem motivujeme k lepším výkonům. Česká famfrpálová komunita je poměrně malá, díky tomu jsme mimo hřiště dobrými kamarády a snažíme se především o rozvoj famfrpálu jako celku,“ uzavřela.

Tenistka z Prahy a další talenti. Nadané děti dostaly ocenění Zlatý oříšek

Čtyři dívky a tři chlapci získali cenu Zlatý oříšek za rok 2021, která je určená pro talentované děti od šesti do 14 let. O vítězích 23. ročníku soutěže informovala ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek Simona Šedá. Mezi oceněnými jsou hudební...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Pegasus, Tomáš Krabač

Štítky famfrpál, sport, tým, aktivity, Harry Potter, zábava, Praha, trénink, kniha, Škola čar a kouzel v Bradavicích, Česko, Joanne Rowlingová, Brno, Prague Panthers

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chrániče na zuby a zlatonka v trenýrkách. Přečtěte si, jak se v Praze hraje famfrpál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.