Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci vytvořili novou online mapu Prahy. Popisuje osudy obětí holokaustu i pražská místa spjatá s útlakem Židů

Osudy desítek tisíc obětí holokaustu i místa v Praze spjatá s útlakem Židů v protektorátu popisuje nová webová aplikace. Lidé se mohou na on-line mapě skrze dané místo seznámit s příběhem konkrétního člověka a prohlédnou si historické dokumenty a fotografie. Aplikaci MemoGIS Praha dnes představila Akademie věd ČR (AV) při příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu. Na projektu spolupracovali odborníci z Masarykova ústavu a Archivu AV s Institutem Terezínské iniciativy a Multikulturním centrem Praha.

Mapování omezování prostoru Židů a další informace o obětech holokaustu

„Na mapu Prahy aplikace promítá informace o více než 30 tisících obětech holokaustu, místech pronásledování a případech porušování protižidovských nařízení," uvedl historik Michal Frankl, který se na aplikaci podílel. „Velké soubory dat, včetně fotografií obětí a rozsáhlého souboru digitalizovaných dokumentů, shromážděné pro výzkum, připomínku a vzdělávání, lze tak číst skrze prostor," podotkl badatel z Oddělení moderních sociálních a kulturních dějin Masarykova ústavu a Archivu AV. Aplikace mapuje vylučování Židů z protektorátní společnosti, omezování prostoru, v němž se mohli pohybovat, ale i jejich vztahy s dalšími Pražany.

Ředitelka Multikulturního centra Zuzana Schreiberová vidí právě spojení s prostorem jako klíčové. „Sama jsem si to uvědomila, když jsem s pomocí aplikace prošla svou každodenní cestu do práce a našla 43 případů perzekuce a segregace židovských obyvatel,“ popsala Schreiberová.

V Praze proběhla připomínka osmdesáti let od zahájení transportů do Terezína

Na Masarykově nádraží v Praze proběhla pieta k 80. výročí zahájení transportů židovského obyvatelstva do Terezína. Pietního aktu se zúčastnil i předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik. Na místě byl k vidění také...

Vzpomínka i pomůcka při výuce

Aplikace tak podle tvůrců pomůže nejen pro uchování historické paměti, ale i při výuce dějepisu. „Věříme, že učitelům a studentům aplikace umožní klást nové otázky o holokaustu a rasové segregaci a turistům poskytne jinou zkušenost při objevování metropole s bohatou multietnickou historií, dodala Eliška Ševčíková Waageová z Institutu Terezínské iniciativy. Pracovníci Multikulturního centra Praha také po domluvě připraví komentované trasy pro školy a skupiny.

Vznik on-line mapy podpořila Technologická agentura ČR, podle akademie bude dlouhodobě rozvíjena v českém uzlu Evropské infrastruktury pro výzkum holokaustu.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim. Mezi lety 1940 až 1945 bylo v Osvětimi zavražděno kolem 1,1 milionu lidí, většinou Židů. Mezi nimi byly i desítky tisíc československých občanů. Podle Databáze obětí spravované Institutem Terezínské iniciativy bylo během druhé světové války zavražděno téměř 80 tisíc Židů z území dnešní České republiky.

Covidová opatření jako holokaust? Prosím, nesrovnávejte, vyzývá předseda Židovské obce

Předseda Židovské obce v Praze František Bányai na sociálních sítích okomentoval srovnávání opatření proti šíření covidu-19 s holokaustem. Zástupci církví už dříve vyjádřili nevoli k chování odpůrců očkování proti nemoci covid-19, kteří se na...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Akademie věd ČR

Štítky online mapa, mapa, historie, věda, holokaust, Židé, Akademie věd, Praha, Institut Terezínské iniciativy, Akademie věd České republiky, Auschwitz, druhá světová válka, Michal Frankl, Technologická agentura ČR, Multikulturní centrum Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci vytvořili novou online mapu Prahy. Popisuje osudy obětí holokaustu i pražská místa spjatá s útlakem Židů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.