Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Intervenční tým pomáhá pražským bezdomovcům: Ošetření, noclehárny i pomoc s komunikací

Intervenční tým, který je v Praze nově k dispozici lidem bez domova, nyní bude za potřebnými vyjíždět zhruba pětkrát denně. V týmu působí zdravotníci a sociální pracovníci, kteří lidem bez domova asistují například při ošetřování v nemocnicích. Intervenční tým funguje od prosince roku 2021 v rámci zimních humanitárních opatření cílených na osoby bez domova pobývající v Praze. Jeho činnost koordinuje Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), jehož ředitelem je Martin Šimáček.

Řešení tíživé životní situace a pomoc s komunikací

Nejčastěji je intervenční tým povoláván skrze dispečink CSSP do fakultních nemocnic na interní či úrazové pohotovosti, kde byl přijat a ošetřen člověk bez domova a pro něhož je nutné zabezpečit další pomoc mimo zdravotnické zařízení,“ uvedl Šimáček.

Po ošetření bezdomovce v nemocnici nebo po jeho hospitalizaci ve zdravotnickém zařízení nabízí členové intervenčního týmu osobám bez domova možnost přenocování v noclehárnách a ubytovnách. Tam si mohou lidé odpočinout v teple, zrehabilitovat se a rovněž jim může být poskytnuta pomoc v řešení jejich tíživé životní situace. Úkolem intervenčního týmu je rovněž pomáhat ke snazší komunikaci mezi personálem nemocnice a ošetřovanou osobou bez domova.

Finanční pomoc: Podpořte Bistro Střecha, kde zaměstnávají lidi bez domova a bývalé vězně

Sociální podnik Bistro Střecha, kde zaměstnávají lidi bez domova a bývalé vězně, shání peníze na rekonstrukci nového prostoru, kam se v blízké době stěhuje, aby mohlo zaměstnávat více lidí a pohostit více zákazníků. Zájemci mohou bistro podpořit...

Počet zásahů stoupá

Intervenční tým nyní tvoří zdravotní sestra, sociální pracovník a řidič zdravotnického vozidla. Ti aktuálně vyjedou průměrně pětkrát za jednu celodenní směnu. Počet intervencí ale podle ředitele CSSP postupně narůstá díky rozvíjející se spolupráci se zdravotnickými zařízeními a zařízeními sociálních služeb v hlavním městě. V současné době podle Šimáčka s intervenčním týmem spolupracují všechny fakultní nemocnice v Praze a několik nefakultních nemocnic na území metropole.

Na činnosti intervenčního týmu se podílí CSSP, které je příspěvkovou organizací hlavního města, neziskové organizace Naděje a R-Mosty a záchranná služba Hippocampus.

Noclehárny, hostely a speciální pobytové zařízení

Lidé bez domova mohou v Praze přenocovat v noclehárnách a zařízeních s celodenním provozem, které provozují organizace jako Naděje, Armáda spásy, CSSP a Arcidiecézní charita Praha. V tuto zimní sezonu je v zařízeních pro nocleh bezdomovců připraveno 539 lůžek. Ubytování lidem bez přístřeší Praha poskytuje i ve čtyřech pronajatých hostelech s celkovou kapacitou 220 osob. Z nákazy koronavirem se bezdomovci mohou vystonat ve speciálním pobytovém zařízení provozovaném CSSP na Vyšehradě. Podle informací na webu organizace je nyní obsazené asi ze 70 procent.

Pražské noclehárny pro lidi bez domova dnes otevírají v rozšířeném režimu

V noclehárnách a podobných zařízeních v Praze bude moci v zimě přespat asi 500 lidí bez domova. Noclehárny se v rozšířeném zimním provozu otevřou 1. prosince. V zimních měsících se také zvýší kapacita a prodlouží provozní doba nízkoprahových...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bezdomovci, lidé bez domova, pomoc, intervenční tým, zdravotnictví, Praha, bezdomovec, nemocnice, Centrum sociálních služeb Praha, domov, Armáda spásy, Arcidiecézní charita Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intervenční tým pomáhá pražským bezdomovcům: Ošetření, noclehárny i pomoc s komunikací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.