Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pražské noclehárny pro lidi bez domova dnes otevírají v rozšířeném režimu

V noclehárnách a podobných zařízeních v Praze bude moci v zimě přespat asi 500 lidí bez domova. Noclehárny se v rozšířeném zimním provozu otevřou 1. prosince. V zimních měsících se také zvýší kapacita a prodlouží provozní doba nízkoprahových denních center. Lidé bez domova se budou moci v zařízeních rovněž naočkovat. Novinářům to dnes řekli radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě) a ředitel městské příspěvkové organizace Centra sociálních služeb Praha (CSSP) Martin Šimáček. CSSP je hlavním koordinátorem zimních služeb, na nichž se podílejí rovněž neziskové organizace.

Pro vystonání z covidu slouží lidem bez domova dvě zařízení

„Část lidí bez přístřeší se nám ve spolupráci s nevládními organizacemi podařilo v průběhu roku proočkovat a k dalšímu zvýšení proočkovanosti chceme využít i zimní humanitární opatření. Lidem budeme ve vybraných dnech nabízet očkování při příchodu do nocleháren a pokračovat bude očkování v nízkoprahových centrech," uvedla Milena Johnová.

Dodala, že na očkovacích akcích v lokalitách, kde se lidé bez domova zdržují, podstoupilo očkování asi 500 lidí. Další osoby bez domova vakcinaci podstoupili v azylových domech. Proočkovanost populace bez domova je tak podle radní zhruba deset až 15 procent. Kolik je nyní v Praze osob bez domova podle Johnové nelze přesně určit, odhady se pohybují okolo 5000 lidí. V souvislosti s covidem-19 se množství lidí na ulici zvyšuje. Vyšší je podle radní i počet osob ohrožených bezdomovectvím.

Kvůli pandemii je podle Šimáčka podobně jako loni v zimě nutné sledovat zdravotní stav lidí bez domova při poskytování noclehu. Pro vystonání z nákazy koronavirem nebo strávení karantény či izolace slouží lidem bez domova dvě sociální pobytová zařízení. Jejich kapacita je dohromady 72 míst. Nyní je podle ředitele CSSP téměř polovina lůžek obsazená, v případě potřeby se budou počty lůžek pro vystonání z nákazy navyšovat. Pro převozy osob nakažených koronavirem, osob s podezřením na nákazu nebo bezdomovců s nařízenou karanténou slouží speciální převozní vozidlo, které zajišťuje organizace R-Mosty.

Podívejte se na místa, kde pražští lidé bez domova tráví mrazivé noci

Noční teploty v minulých dnech klesaly i k mínus osmnácti stupňům Celsia, ani přes den rtuť v teploměrech nevystoupila nad nulu. Toto počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých je v Praze asi 3500. Kde pražští lidé bez domova tráví...

Na lodi Hermes může přenocovat až 180 lidí bez domova

Pro letošní zimu je kapacita nocleháren a zařízení s celodenním provozem 539 lůžek. Nezisková organizace Naděje ve středu otevře noclehárnu s kapacitou 60 lůžek na Smíchově a noční nízkoprahové centrum v Michli, řekla už dříve mluvčí organizace Hana Šimková. Armáda spásy bude nově provozovat zařízení Kloubovy domy v Praze 9, které je především určeno pro osoby vyššího věku a s chronickým onemocněním. Kapacita letos otevřeného zařízení s celodenním provozem je až 40 osob. Dalších až 56 lidí na ulici může nocovat v noclehárně v ulici Tusarova, kde služby rovněž poskytuje Armáda spásy.

Na lodi Hermes, kde služby nabízí pracovníci Centra sociálních služeb Praha, může letos podle ředitele městské organizace přenocovat až 180 bezdomovců. Zařízení je otevřené celoročně, zatím ho v listopadu využívalo zhruba 120 lidí denně. Noclehárna CSSP pro 88 lidí v areálu teplárny Michle je otevřená kvůli mrazivému počasí od minulého týdne, informoval Šimáček.

Ubytování osobám bez přístřeší Praha poskytuje i v pronajatých hostelech, uvedla Johnová. Město je k tomuto účelu pronajalo na jaře 2020 v souvislosti s epidemií covidu-19. Nyní ve čtyřech pronajatých ubytovacích zařízeních bydlí podle radní asi 200 osob.

KOMENTÁŘ: Bezdomovci pohledem pražských strážníků. Potřeba je osobní přístup a zdravý rozum

Jedněm vadí. Jiní je litují. Někteří jim i aktivně pomáhají. Další je nevnímají, berou je jako nedílnou a někdy i nechtěnou součást ulic v metropoli. Ano, mluvíme o lidech bez domova nebo také bez přístřeší, velmi často se jim prostě říká...

Naděje, Armáda spásy, komunitní centrum Jako doma či Arcidiecézní charita a Farní charita

Lidem bez domova bude nově k dispozici intervenční tým, jak informoval ředitel CSSP. V týmu budou působit zdravotníci a sociální pracovníci, kteří budou lidem bez domova asistovat například při ošetřování v nemocnicích. Úkolem intervenčního týmu tak bude například pomáhat ke snazší komunikaci mezi personálem nemocnice a ošetřovanou osobou bez domova. Po případném ošetření bezdomovce lékaři v nemocnici nebo po jeho hospitalizaci v nemocnici bude intervenční tým nabízet možnosti návazné pomoci v noclehárnách a ubytovnách.

CSSP spolupracuje s neziskovými organizacemi jako jsou Naděje, Armáda spásy, komunitní centrum Jako doma či Arcidiecézní charita a Farní charita. Trvání nocleháren a rozšířených provozů denních center záleží podle Johnové na počasí. Letos by měly být v plném provozu předběžně do konce března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ubytovny, sociální, bezdomovci, Praha, bezdomovec, Milena Johnová, Centrum sociálních služeb Praha, zima, COVID-19, Praha sobě, Armáda spásy, Hermes, Michle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské noclehárny pro lidi bez domova dnes otevírají v rozšířeném režimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.