Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražská zoo tento týden návštěvníkům představí prvního vombata v České republice

Návštěvníci zoologické zahrady v Praze tento týden poprvé uvidí vombata Coopera v jeho novém výběhu v Darwinově kráteru. Roční samec do zoo v české metropoli dorazil na začátku prosince roku 2021, dosud byl ale v povinné karanténě a pobýval v zázemí. Zoo v Troji ho veřejnosti představí v prostorách expozice věnované australské a tasmánské fauně v sobotu ve 12:00.

K samci Cooperovi přibude samice z Tasmánie

„Vombati jsou v Evropě chováni poměrně vzácně. Zoo v Praze je prvním českým a osmým evropským zařízením, které tohoto zajímavého vačnatce chová," uvedl ředitel zoologické zahrady hlavního města Miroslav Bobek.

Pražská zoo se plánuje zaměřit na chov tasmánských vombatů. K samci Cooperovi, který se narodil v Erlebnis-Zoo v Hannoveru, přibude i samice. Ta do Prahy přicestuje přímo z Tasmánie. Kvůli pandemické situaci ve světě ale nyní nelze určit, kdy se převoz uskuteční, sdělili zástupci zahrady v Troji.

Domovinou vombata obecného je zvláště jižní a východní část Austrálie a Tasmánie. Dnes žijí tři druhy vombatů. Tasmánský poddruh chová spolu s pražskou zoo nyní celkem osm zoologických zahrad v Evropě. Kontinentální poddruh vombata obecného mohou lidé obdivovat ve dvou evropských zahradách.

Vombati mají hranatý trus. Pražská zoo vtipně chystá turnaj v kostkách

V pražské zoo se od 8. prosince nachází první a jediný vombat na území České republiky. Samec Cooper přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru a 8. ledna uběhne měsíční karanténa, během které ho návštěvníci nemohou vidět. Na představení...

V pražské zoo je první a jediný vombat v České republice. Postupně dorazí další

V expozici Darwinův kráter v pražské zoologické zahradě budou nově k vidění vombati obecní. Zoo v Troji se chce soustředit na chov tasmánského poddruhu vombatů. Zatím do Prahy přicestoval ze zoologické zahrady v Hannoveru roční sameček Cooper,...

Výstavba Darwinova kráteru za 78 milionů korun

Expozici Darwinův kráter pražská zoo otevřela v roce 2020. Jedná se o expozici australské a tasmánské fauny. Expoziční celek nyní obývá asi dvacítka druhů zvířat, mezi nimž jsou i čtyři ďábli medvědovití, které zoo získala z Tasmánie. Výstavba stála 78 milionů korun.

Do pražské zoologické zahrady, která je příspěvkovou organizací hlavního města, v roce 2021 zavítalo 962.987 návštěvníků, tedy zhruba o 110.000 víc než předloni. V roce 2019, před pandemií koronaviru, byla návštěvnost asi o půl milionu vyšší. Návštěvnost ovlivnilo podle vedení zoo mimo jiné to, že areál zahrady byl kvůli vládním opatřením proti šíření nákazy covidem-19 prvních 101 dnů roku 2021 pro návštěvníky zcela uzavřený, v dalších týdnech a měsících se pak zoo musela vypořádávat s různými omezeními. Úbytek návštěvníků souvisel i s absencí zahraničních turistů v metropoli, jak zástupci zoo dodali. V roce 2020 byla zahrada kvůli pandemii uzavřena 114 dnů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/pen_ash

Štítky příroda, zoo, vombat, Praha, ZOO Praha, zoologická zahrada, zahrada, Tasmánie, Česko, Troja, Evropa, Miroslav Bobek, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo tento týden návštěvníkům představí prvního vombata v České republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.