Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Strom na Staromáku půjde k zemi. Větve dostanou zvířata v zoo, kmen zpracují studenti

Pokud ještě nemáte fotku s vánočním stromem a stojíte o ni, měli byste si pospíšit. Už v pátek ho pracovníci Technologií hlavního města Prahy začnou odstrojovat, po víkendu strom rozřežou. Větve skončí už tradičně u zvířat v pražské zoo, kmen pak poputuje do střední odborné školy na Jarově, kde ho studenti zpracují k prospěšným účelům.

Odstrojování bude trvat dva dny

Jednadvacet a půl metru vysoký smrk ztepilého ještě v listopadu stál na soukromé zahradě jednoho z domů v Dolní Černé Studnici v Libereckém kraji. Do Prahy byl převezen v neděli 21. listopadu, na Staroměstském náměstí byl v tichosti rozsvícen v sobotu 27. listopadu.

Vánoční strom v plné kráse bude zdobit Staroměstské náměstí už jen do 6. ledna. V pátek 7. ledna v osm hodin ráno začnou pracovníci s jeho odstrojováním, které bude probíhat i během soboty. „Samotné odstrojování bude trvat dva dny, protože je tam poměrně dost ozdob i řetězů,“ vysvětlil pro Pražskou Drbnu mluvčí Technologií hlavního města Prahy Martin Drozd.

Praha rozsvítila strom na Staroměstském náměstí, slavnost opět nebyla

Zástupci vedení hlavního města včera na Staroměstském náměstí rozsvítili vánoční strom, který do metropole doputoval z Dolní Černé Studnice na Jablonecku. Stejně jako loni i letos se kvůli koronaviru rozsvícení muselo obejít bez tradiční velké...

V pondělí ráno se strom rozřeže na menší kusy

V pondělí ráno bude probíhat deinstalace a odvoz stromu. „V pondělí v osm hodin ráno se na Staroměstské náměstí naveze vysoká technika, strom se položí, odřežou se větve a upraví se kmen, který rozřežeme na čtyřmetrové kusy,“ uvedl Drozd. Strom se takto upraví během dopoledních hodin a následně dojde k jeho převozu. Hotovo by mělo být po poledni.

Kmen i větve najdou po Vánocích další využití. „Větve povezeme do pražské zoo a kmen do Střední odborné školy Jarov, kde si ho vysuší a vyrobí z něj nábytek,“ popsal Drozd. Loni z kmene vánočního stromu vznikly mobilní květináče pro domov seniorů. Jaký konkrétní nábytek vznikne letos a pro jakou instituci, zatím není jasné.

Ohodnoť článek

Foto Technologie hlavního města Prahy, a.s.

Štítky strom, Vánoce, rozsvěcení, Praha, kmen, Staroměstské náměstí, vánoční stromek, ZOO Praha, Technologie hlavního města Prahy, Jarov, Liberecký kraj, Dolní Černá Studnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strom na Staromáku půjde k zemi. Větve dostanou zvířata v zoo, kmen zpracují studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.