Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Alkohol a cigarety od nového roku zdraží. Zeman podepsal zvýšení daní

Prezident Zeman dnes podepsal zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků a lihovin. Od příštího roku se zároveň zvýší i zdanění loterií. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na dva tisíce korun. Informoval o tom mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Veřejné rozpočty by podle ministerstva financí měly díky změnám získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun.

Návrh na zvýšení spotřební daně vláda obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Vláda argumentuje i tím, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější.

Opozice kabinet během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že mu jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

Foto www.fpr-sb.eu

Štítky alkohol, cigarety, zdražení, daně, Zeman, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, státní rozpočet, Ministerstvo financí České republiky, Alena Schillerová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alkohol a cigarety od nového roku zdraží. Zeman podepsal zvýšení daní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.