Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nadprůměrné teploty vystřídá sníh a mráz. Hrozí povodně i ledovky

Překvapující nadprůměrné teploty vystřídá méně příznivé počasí. Kromě silného větru a deště se v prvním měsíci roku 2022 objeví i noční a ranní mrazíky, kvůli kterým s velkou pravděpodobností vzniknou obávané ledovky.

Nejvyšší teplota za třicet let

Obyvatelé České republiky se během ledna rozloučí s nezvykle teplým počasím. Konec roku 2021 a začátek roku 2022 bude navždy zaznamenám jako neobvykle teplý start zimní sezony. Meteorologové naměřili 3. ledna nejvyšší teploty 9,6 stupně Celsia v pražském Klementinu, což je uvedeno jako nejvyšší teplotní hodnota tohoto dne za posledních třicet let. Naopak nejnižší teploty byly zaznamenány v Lednici, kde meteorologové naměřili minus 0,2 stupně Celsia.

Meteorologové varují před povodněmi a silným větrem

Kvůli teplu a dešti se meteorologové zaměřili i na hladiny řek odvádějících vodu z Krkonoš, Jeseníků a Šumavy. Tyto řeky mohou kvůli počasí dosáhnout prvních a výjimečně i druhých stupňů povodňové aktivity.

Zatímco začátek ledna je ve znamení teplotních rekordů, druhá polovina měsíce bude především větrná. Vítr, který obyvatele Česka překvapil již z neděle na pondělí, po mírném oslabení přes pondělní odpoledne znovu zesílí v úterý v pozdějších odpoledních hodinách. Velmi větrnou noc pak lze očekávat v noci na středu. Odborníci proto nedoporučují noční vycházky i procházky po lese a parku kvůli lámání větví.

V následujících lednových dnech se objeví především noční a ranní mrazy. Na pozoru by se tak měli mít především řidiči, které s velkou pravděpodobností potrápí ledovka.

V Praze proběhla největší otužilecká akce. Ve Vltavě plavalo 360 lidí

V mrazivém počasí si tradiční vánoční plavání ve Vltavě dopřálo 360 otužilců. Nejstarší, největší a nejznámější otužilecká akce v republice, Memoriál Alfreda Nikodéma měl dnes jubilejní 75. ročník. Milovníci ponorů do ledové vody se scházeli...

Počasí 4. až 9. ledna. Lidé by se měli obávat především silného větru

V úterý 4. ledna by lidé neměli vycházet bez deštníků. V Česku se objeví déšť a na horách sněžení s mírnými přeháňkami. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 6 až 2 stupních Celsia. Denní teploty se vyšplhají až na 11 stupňů Celsia, přičemž během večera se největším strašákem obyvatel stane silný vítr.

Středeční ranní teploty se vyšplhají až na 4 stupně Celsia, denní maxima dosáhnou 6 stupňů. Nebezpečí bude opět představovat především vítr.

Ve čtvrtek ranní teploty v některých oblastech klesnou až na minus 3 stupně, tudíž se začne tvořit náledí. Meteorologové na horách očekávají sněhové přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 stupni Celsia.

Páteční počasí přinese mírnou oblačnost a na horách sněhové přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 6 stupni, přičemž sobotní počasí bude totožné s tím pátečním.

Neděle 9. ledna s sebou v rámci počasí přinese déšť a na horách sněhové přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni Celsia.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky počasí, teploty, leden, Praha, ledovka, stupeň Celsia, vichřice, Česko, Klementinum, Lednice, Krkonoše, Šumava, Jeseníky

Nadprůměrné teploty vystřídá sníh a mráz. Hrozí povodně i ledovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.