Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zdražila teplárna vašemu bytovému SVJ cenu za teplo? Postavte si vlastní kotelnu s tepelným čerpadlem

PR článek

Zdražení energií se týká i bytových domů napojených na centrální zdroje vytápění. Co můžete jako sdružení nájemníků a vlastníků bytových jednotek dělat, když je zachování rozumných cen teplárnou pasé? Pořiďte si na panelový dům vlastní kotelnu s dimenzovaným zdrojem výkonu tepelných čerpadel pro pohodlný tepelný komfort pro celou topnou sezonu.

Bytové domy s centrálním vytápěním čeká výrazné zdražení tepla. Dvouciferný nárůst ceny tepla v procentech nebude výjimkou, ale spíše pravidlem. Řešením, o kterém jste ve vašem SVJ možná ani nesnili, může být pořízení si vlastní kotelny s přesně dimenzovaným výkonem tepelných čerpadel pro vytápění vašeho paneláku.

Právě nedostatek informací o tom, že tepelná čerpadla nejsou pouze záležitostí k rodinnému domu, či chatě, bývá prvním, s čím se lidé v bytových sdruženích setkávají. Přitom vývoj technologie tepelných čerpadel ušel obrovský kus cesty, a právě možnosti přesného stanovení výkonu podle typologie a stavu bytových domů bývají ve finále rozhodujícím jazýčkem na vahách pro rozhodnutí o stavbě vlastní kotelny pro bytový dům.

Při komunikaci s dodavatelem se sečtou všechny proměnné vašeho bytového domu – počet podlaží a bytů, počet nájemníků, úroveň zateplení budovy a její technologický stav, načež se přesným algoritmem určí přesná tepelná náročnost budovy. Následuje návrh technického řešení stavby kotelny s tepelnými čerpadly. Běžně se realizuje kaskáda tepelných čerpadel např. typu vzduch-voda s předem určeným instalovaným výkonem. Nezřídka kdy dochází i ke kombinaci čerpadel s bivalentním zdrojem, kterým může být elektrokotel/CZT.

Tepelná čerpadla následně zajišťují v bytovém domě topení do stávající topné soustavy osazené topnými tělesy a ohřev TUV. Kaskádu tepelných čerpadel řídí regulační systém, který zajišťuje optimální zatížení jednotek, úpravu výkonu kaskády a optimalizaci chodu topného zdroje. Samozřejmostí je automatická diagnostika, intuitivní ovládání a přehledná aplikace monitorující činnost instalované jednotky.

I přes vyšší vstupní investici pro bytové domy, kterou lze optimalizovat buď využitím státní podpory programu Nová zelená úsporám nebo pomocí partnerského financování, se ve výsledku pohybuje průměrná návratnost investice z úspory energií do 8-9 let. Ve výsledku je nižší průměrná spotřeba tepla a celková úspora nákladů na vytápění a TUV (ekonomická rozvaha) dosahuje ve více než polovině případů instalací přes 50 %.

Zkušenosti s realizací vlastních tepláren pro bytové domy má plzeňská společnost AC Heating, s výsledky jejíž instalace tepelných čerpadel na 13ti patrovém bytovém domě v Brně sdílel předseda bytového družstva Ing. Miloš Vrážel: „Roční potřeba panelového domu je cca 1200 GJ. Aktuální úspora je cca 0,5 milionu. Investice byla 4 miliony, návratnost je závislá na ceně GJ od Tepláren a tvrdosti zimy (čím větší kosa, tím více se oproti Teplárnám šetří). Momentálně počítáme se 7-8 lety. Přeplatky z úspor ale vyplácíme již nyní. Takže instalace tepelných čerpadel se lidem vyplatila okamžitě, neboť jsme to zaplatili z běžného hospodaření družstva.“

Vlastní kotelny a tepelná čerpadla v majetku bytových SVJ

Technologie s tepelnými čerpadly instalované pro vytápění bytových domů v České republice jsou sami o sobě unikátem. Je to směr, kde je AC Heating na světové špičce, a to nejen technikou, ale především zkušenostmi. Úspory ve vytápění a ohřevu užitkové vody při využití tepelného čerpadla dosahují v průměru 60 %. Ruku v ruce s dalšími výhodami: nezávislé vytápění bez odstávek, žádné emisní povolenky ani kotelník, úspory na další opravy v domě nebo do kapes vlastníků bytů.

Pro více informací o možnostech tepelných čerpadel pro bytové domy pošlete nezávaznou poptávku nebo navštivte přímo odborníky na tepelná čerpadla  v show roomu společnosti AC Heating v Letkově u Plzně.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky energie, teplo, ceny, finance, tepelné čerpadlo, bytový dům, kotelna, Česko, Brno, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Zdražila teplárna vašemu bytovému SVJ cenu za teplo? Postavte si vlastní kotelnu s tepelným čerpadlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.