Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rušit vánoční trhy ze dne na den je vrchol ignorance vůči živnostníkům, říká radní Chabr

Vánoční trhy v Praze dnešním dnem končím. Od šesté hodiny večerní jejich provozování zakazuje nové vládní opatření. Rozhodnutí vlády ještě během čtvrtečního večera zkritizoval radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

„Obchody zůstávají otevřené, venkovní stánky malých živnostníků na vzduchu ne. Pochopil bych nutnost zrušení programu vánočních trhů, pochopil bych asi zrušení prodeje občerstvení, ale zrušení prodeje vánočních předmětů fakt nechápu,“ napsal radní.

Vládu ve svém vyjádření vyzval k tomu, aby ztráty trhovcům vyrovnala kompenzacemi. „Toto je zmatečnost vlády nejen vůči tisícům malých živnostníkům, kteří se připravovali na vánoční trhy. Živnostníků, kteří třeba ručně vyrábí vánoční ozdoby, na výrobu se zadlužují a která probíhá půl roku předem a hlavní čas a místo odbytu nastává o vánočních trzích. Vláda v předvečer začátku hlavního ekonomického období všem, kteří k tomu napnuli veškeré své finanční možnosti, aby si udělali zásoby, nakoupili, vyrobili, naskladnili, tak večer před zahájením oznámí zrušení. Bez jasných náhrad. Velká část trhovců je zadlužená v naději čekající konečně na nějaký příjem. Spolu s restriktivním opatřením, musím dělat opatření kompenzační,“ dodává Jan Chabr.

Jsme v šoku a zoufalí, popisuje mluvčí organizátora pražských trhů. Prodejci se zadlužili

Ve středu představila společnost Taiko podobu vánočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze, které tradičně pořádá. Na středeční tiskové konferenci prohlásil výkonný ředitel společnosti Taiko Jan Dell, že si ani nepřipouští možnost, že by byly...

Jeho slova potvrzují samotní trhovci. „My jsme v šoku a jsme zoufalí. Jsme překvapení, že zůstanou otevřené obchodní domy, ale trhy venku se zavřou,“ řekla dnes večer pro Pražskou Drbnu mluvčí společnosti Taiko, která vánoční trhy v Praze pořádá, Hana Tietze

Jedinou možností pro organizátory vánočních trhů je čekat, jak se bude situace vyvíjet. „Máme v tom celoroční náklady na skladování a opravy stánkových domků. Přijali jsme nějaké zaměstnance, takže budeme volat po kompenzacích,“ pověděla Tietze.

V Česku ode dneška znovu platí nouzový stav kvůli epidemii nemoci covid-19. Od dnešních 18:00 vejdou v platnost nová plošná protiepidemická opatření. Bude například zakázáno pořádání vánočních trhů, restaurace, bary či kluby budou muset mít zavřeno mezi 22:00 a 5:00 a na kulturní, sportovní či vzdělávací akce bude moci maximálně 1000 sedících lidí. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Praha, trhy, Jan Chabr, vláda, opatření, vánoční trhy, TOP 09, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rušit vánoční trhy ze dne na den je vrchol ignorance vůči živnostníkům, říká radní Chabr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.