Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Staromák zaplnilo 10 tisíc odpůrců vládních opatření. Vyrážejí na Národní třídu

Staroměstské náměstí v Praze zaplnilo dnes odpoledne podle odhadu policie 10 tisíc lidí, kteří protestují kvůli opatřením proti covidu-19. Akci svolalo hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES spolu s dalšími asi třemi desítkami uskupení. Řečníci označovali rozhodování vlády zdůvodněné snahou o omezení šíření viru za protiústavní. Vyzývali k tomu, aby se lidé nebáli bránit svobodu, kterou jim podle nich vláda vzala. Účastníci demonstrace neměli roušky a nedodržovali žádné rozestupy. Někteří zpochybňovali pandemii covidu-19 jako takovou a popírali smysl očkování. V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479.

„Je úžasné vidět plný Staromák lidí, kteří nemají roušky a nebojí se"

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím provoz restaurací. Jako politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES poté kandidovala ve sněmovních volbách, ve kterých hnutí získalo 0,4 procenta hlasů. K dnešnímu protestu se přidala také například uskupení Trikolora, Švýcarská demokracie, Volný blok, Dělnická strana, Akce D.O.S.T. nebo Vraťme děti do školy bez podmínek.

„Je úžasné vidět plný Staromák lidí, kteří nemají roušky a nebojí se," přivítal účastníky demonstrace na úvod vlastník restaurace Šeberák a předseda hnutí Chcípl PES Jakub Olbert. V celé zemi je podle něj polovina lidí, kteří smýšlí stejně. „Ukážeme jim, že náš boj má smysl. Dokážeme docílit toho, co chceme," řekl. Cílem je podle něj získat zpět svobodu a občanská práva. 

FOTOGALERIE: Esenbáci, trabanty i pieta. Podívejte se, jak si lidé připomínají 17. listopad

Lidé si dnes na Národní třídě v Praze připomínají výročí 17. listopadu. K památníku 17. listopadu 1989 od rána přicházejí lidé a rodiny s dětmi, zapalují svíčky a pokládají květiny. Kvůli nemoci na Národní třídu nepřišel pražský primátor Zdeněk...

„Jen komunistickou totalitu nahradila totalita covidová"

Podobně se vyjádřili zástupci dalších uskupení, podle kterých postup státu vede k likvidaci demokracie a totalitě. Například předseda Svobodných Libor Vondráček do davu zvolal, zda lidi souhlasí s tím, že je v Česku pandemie zvůle moci a nenávisti. Sklidil potlesk. Naopak protestující nesouhlasně bučeli, když se ptal, zda si někdo myslí, že je v zemi pandemie neočkovaných.

Předsedkyně Trikolory Zuzana Zahradníková Majerová řekla, že ji dnešní demonstrace připomíná rok 1989. „Jen komunistickou totalitu nahradila totalita covidová," uvedla. „Pojďme se nebát!" vyzvala a připomněla jedno z hesel sametové revoluce Kdo, když ne my, kdy, když ne teď.

Podle místopředsedy hnutí Chcípl PES Jiřího Janečka už lidé nemůžou o nic přijít, když přišli o svobodu. Zástupkyně iniciativy Vraťme děti do škol pak vyzvala přítomné, aby nenechávali děti doma v karanténě a trvali na jejich docházce do školy, i když mohou být nakažené. K občanské neposlušnosti vyzývali i další řečníci.

Lidé na Národní zpívali hymnu s Fialou, Rakušanovi děkovali. Dorazil i Kalousek

U památníku Sametové revoluce na pražské Národní třídě se od rána scházejí lidé, aby uctili výročí 17. listopadu. Ještě za tmy, zhruba dnes kolem šesté ranní, přišel premiér Andrej Babiš (ANO) s ministry Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou....

K rozpuštění akce nebyl důvod

Mluvčí pražské policie Jan Daněk řekl, že se demonstrace účastní odhadem 10 tisíc lidí. Policisté opakovaně vyzvali účastníky, aby dodržovali platná protiepidemická opatření. Rozpustit shromáždění je v kompetenci pracovníka magistrátu, který je na místě. „V tomto konkrétním případě tento pracovník neshledal důvod k rozpuštění shromáždění," uvedla policie na twitteru.

Někteří demonstranti měli české vlajky či přeškrtnuté vlajky EU a transparenty s nápisy jako Neposlušnost je základem svobody, o zdraví tu nejde nebo Mocipáni, pamatujte, že kdo seje vítr, sklízí bouři! Dav skandoval Svobodu! a Máme toho dost! Organizátoři dopředu avizovali, že demonstrace bude zcela nenásilná a o bezpečnost se kromě policie bude starat také 80 dobrovolníků. Demonstranti ze Staroměstského náměstí zamířili na Národní třídu.

Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek vládě navrhne, aby se od pondělí dál nepoužívaly jako covidový certifikát negativní testy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky demonstrace, Staroměstské náměstí, Chcípl PES, odpůrci, Praha, COVID-19, Česko, Hnutí PES, vláda, Národní třída, Evropská unie, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marta Lišková

Díky nastupující nové vládě jsem občan v odporu. Očkovat se samozřejmě nenechám ,na protest. Protože jsem v rizikové skupině,nejdu mezi ně,fandím na dálku. Ocenila jsem,že tam neměli ani jeden modrý hadr. Jen tak dál a vydržet. Bude nás víc a víc.

Čtvrtek, 18. listopadu 2021, 08:14Odpovědět

Luděk Matouš

Jsem si ani nevšiml že u nás nejsou občanský práva ,ale všímám si že tu začíná anarchie.Dav skandoval svobodu,ale že nevaděj fetáci odhazující stříkačky i před školama ,že nevadí sportovcum co do sebe cpou za jedy ,že lidi si kazí zdraví pitím alkoholu,kouřením nezdravejma dietama ,kde jsou v tomhle případě demokrati a stojí to stát miliardy ,ale vakcína vadí ,no tak nebudem cestovat a užerem se v tý naší kotlině.

Čtvrtek, 18. listopadu 2021, 07:06Odpovědět

Staromák zaplnilo 10 tisíc odpůrců vládních opatření. Vyrážejí na Národní třídu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.