Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zuzana Čaputová přijede 16. listopadu do Prahy. Pozval ji předseda Senátu Miloš Vystrčil

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijede 16. listopadu do Prahy. Návštěva se uskuteční v předvečer Dne boje za svobodu a demokracii na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který jí slavnostně předá stříbrnou pamětní medaili horní komory. Oznámila to Lada Faldynová z Kanceláře Senátu. Podrobnější informace k programu Čaputové v české metropoli mají být zveřejněny dodatečně.

Čaputová byla v Praze během výročí listopadových událostí i před dvěma lety

Slovenská prezidentka byla v Praze během výročí listopadových událostí i před dvěma lety, kdy mimo jiné na pražské Národní třídě položila věnec u památníku událostí 17. listopadu 1989. Uvedla tehdy, že změny, které nastaly v listopadu 1989, jsou započaté, ale ne dokončené. Varovala před tím, že když se lidé nebudou angažovat ve věcech veřejných, demokracie se může změnit na úplně jiný režim.

Čaputová prožila pád komunistického režimu v bývalém Československu jako šestnáctiletá studentka gymnázia. Tehdejší události označila za klíčové pro novodobou historii. Jako určitý dluh vnímala to, že často jsou mnohé nabyté svobody a práva brána jako samozřejmost.

Na Národní zamíří 17. listopadu tisíce lidí. Chovejte se ohleduplně, vyzývá primátor

V hlavním městě se při oslavách 32. výročí 17. listopadu 1989 uskuteční mimo jiné koncerty, diskuse a workshopy a karnevalový průvod. Část programu bude k divákům přenášena on-line. Organizátoři akcí budou klást důraz na dodržování bezpečnostních...

Kritika polarizace společnosti

Loni v březnu se slovenská prezidentka zúčastnila v Brně slavnostního shromáždění ke 100. výročí československé ústavní listiny, které se konalo ve sněmovním sále Ústavního soudu. Kritizovala tehdy politiky, kteří vyvolávají konflikty, aby polarizovali společnost, a získávali tak voličské hlasy. Vyzdvihla roli ústavních soudů jako ochránců liberální demokracie a nezávislé justice.

Čaputová se zasadila mimo jiné o to, že Slovensko si letos poprvé od rozdělení Československa připomínalo 28. října vznik společného státu v roce 1918 opět jako státní svátek. Uvedla přitom, že první československá republika byla moderním státem a stala se předpokladem samostatné slovenské státnosti.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky Slovensko, diplomacie, Čaputová, návštěva, Vystrčil, senát, Praha, Zuzana Čaputová, Miloš Vystrčil, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, ODS, Senát Parlamentu ČR, Sametová revoluce, Ústavní soud České republiky, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zuzana Čaputová přijede 16. listopadu do Prahy. Pozval ji předseda Senátu Miloš Vystrčil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.