Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha v rámci Milostivého léta pomůže z exekucí tisícům dlužníků

Díky Milostivému létu budou mít tisíce lidí, kteří se dostali do exekucí kvůli nesplaceným pokutám či poplatkům vůči pražskému magistrátu, jeho městský organizacím a městským částem, příležitost zaplatit mnohem menší dluh. Akce začíná již 28. října a metropole zavádí také bezplatnou linku, kam mohou lidé směřovat své dotazy.

Právě akce Milostivé léto představuje velkou šanci pro mnoho dlužníků na nový začátek bez dluhů, jelikož řada z nich se nedokáže vymanit z dluhé pasti. Dlužná částka jim totiž narostla kvůli vysokému příslušenství a nákladům exekuce na mnohonásobek.

Praha spouští rozsáhlou informační akci

Velmi tak vítám zákon schválený v Parlamentu a za Prahu chceme udělat vše pro to, aby se o této šanci dozvědělo co nejvíce lidí, kterých se to týká. Ve spolupráci s Člověkem v tísni a pražským zastupitelem a poslancem Patrikem Nacherem spouštíme rozsáhlou informační akci,“ uvedla radní pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

Lidem má tato akce pomoci se dostat z exekucí nejen vůči státu, ale také krajům a obcím. Týká se tedy i pražského magistrátu, městských částí a městských organizací. Dlužníkům bude stačit zaplatit pouze jistina dluhu, jinými slovy jde o původní nezaplacenou čásku plus poplatek exekutorovi.

Nebude nutné uhradit veškeré sankce, jak jsou penále či úroky z prodlení

Nebude tedy nutné uhradit veškeré sankce, úroky z prodlení, penále a další náklady, které se k dluhu nastřádaly. V rámci Milostivého léta budou totiž tyto částky, které často mnohonásobně překračují původní dluh, odpuštěny.

„Jsem nesmírně rád, že se Praha do této akce na můj podnět zapojila takto aktivně. Je vidět, že když se v Poslanecké sněmovně schválí smysluplná zákonná úprava, aplikaci v praxi pak pomáhají politici bez ohledu na dělení na opozici a koalici,“ uvedl poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Do akce se zapojí také organizace Člověk v tísni. „Velmi oceňujeme pražskou iniciativu, kterou se rozhodla následovat celá řada dalších měst. Zároveň z dat České televize vychází, že Pražský dopravní podnik vede z veřejnoprávních institucí po VZP exekuce proti nejvyššímu počtu lidí,“ řekl Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Také dodal, že by rád apeloval na to, aby exekutoři, kteří jsou najatí pražskými firmami, dodržovali zákon. 

Z praxe vidíme, že například exekutor Podkonický požaduje po dlužnících dvojnásobné náklady. Doporučuji dlužníkům, aby mu to neplatili a obrátili se na naší helplinku," doplňuje Hůle.

Smutná statistika

Od roku 1993 eviduje pražský dopravní podnik 173 tisíc exekucí. „Uvědomujeme si, jakou obrovskou příležitost lidé s exekucemi mají a co nejvíc z nich by jí mělo využít. Počítáme s osvětovou kampaní v dopravních prostředních a metru, aby se informace o Milostivém létu dostaly mezi co nejvíce Pražanů. Zároveň budeme s Člověkem v tísni spolupracovat na prevenci vzniku dalších dluhů,“ vysvětluje náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha Sobě).

V případě Prahy se dluh nejčastěji týká různých neuhrazených poplatků, nedoplatků za odvoz odpadu, pokut z jízd načerno nebo dluhů vůči dodavateli energií či za nájem v obecním bytě.

„Milostivé léto se z městských organizací týká především společností jako je Dopravní podnik hl. m. Prahy, Pražské služby, Pražská plynárenská Holding, Pražská energetika Holding nebo Trade Centre Praha. Právě své městské společnosti ve svém usnesení ze 4. října 2021 požádala Rada hl. m. Prahy, aby aktivně informovaly své zákazníky, potažmo dlužníky o možnostech Milostivého léta,“ připomíná radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Metropole vyzývá rovněž městské části, aby se k Milostivému létu přidaly a informovaly tak každého dlužníku o možnosti oddlužení. „Na městské části Praha 7 chceme vytipovat rodiny a seniory, pro které by stálo za to vypsat veřejnou sbírku a vykoupit je tak z dluhového otroctví. Nabízím tuto myšlenku jako inspiraci pro další města a obce,“ řekl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Dluhová spirála trápí až příliš velké množství českých domácností

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) trápí dluhová spirála až příliš velké množství českých domácností, které se v důsledku toho ocitají mimo systém.

„Milostivé léto je pro ně příležitostí, která jim může znovu otevřít dveře k normálnímu životu. Je to také příležitost pro celou naši společnost, jak vyřešit část problému, který zatěžuje veřejné rozpočty. Praha se proto do projektu ráda zapojila, a nyní je na místě vyzvat Pražany, kterých se problémy s exekucí týkají, ať této možnosti využijí,” doplnil Hřib.

Celá akce začne ve čtvrtek 28. října a skončit má 28. ledna 2022. Pražský magistrát kvůli poskytování podrobností pro veřejnost spouští také bezplatnou linku 800 100 000 a společně s organizací Člověk v tísni vydal také informační leták. Bližší informace jsou také k dispozici na webu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com/Chronomarchie

Štítky Praha, dluh, pomoc, Milostivé léto, exekuce, léto, dlužník, Pražský magistrát, Člověk v tísni, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Patrik Nacher, TOP 09, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha v rámci Milostivého léta pomůže z exekucí tisícům dlužníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.