Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bude v Praze vyšší turistický poplatek? Vedení metropole jej chce zvýšit z 21 na 50 korun za den

Vedení Prahy chce zvýšit turistický poplatek za ubytování z nynějších 21 na 50 korun za den. Důvodem je zvýšení příjmů města, které jsou nižší než výdaje spojené s turismem. Město proto schválilo memorandum se svou firmou Prague City Tourims (PCT) a Asociací hotelů a restaurací ČR, podle kterého vznikne do března 2022 návrh zavedení nové ceny. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Současná výše poplatku platí od 1. ledna 2020. Magistrát kvůli pandemii covidu-19 loni poplatek odpouštěl. Turismus patří mezi nejpostiženější odvětví.

Výdaje hlavního města Prahy v oblasti cestovního ruchu dlouhodobě výrazně převyšují příjmy v této oblasti. PCT se ve spolupráci s hlavním městem snaží nalézt možnosti, jak tento existující nevyvážený stav zmírnit,“ píše se v dokumentu. Město turistům dotuje například MHD, protože jízdenky nepokrývají náklady.

Zvýšení poplatku umožňuje zákon

Zvýšit poplatek na 50 korun se už rozhodla některá česká města jako Karlovy Vary, Český Krumlov, Františkovy Lázně nebo Lipno nad Vltavou. Nad úroveň 21 korun pak také poplatek zvýšily Ústí nad Labem, Lednice, Špindlerův mlýn či Luhačovice.

Zvýšení sazby by přineslo do městské kasy dodatečný příjem z cestovního ruchu, který by bylo podle dokumentu možné využít na podporu a kultivaci cestovního ruchu. Zvýšení poplatku až na padesátikorunu umožňuje Praze zákon.

Při porovnání s dalšími evropských městy je poplatek v Praze na výrazně nižší úrovni. Zmíněných 21 korun představuje zhruba 0,81 eura. Podle dokumentu například v Barceloně činí 1,1 eura, ve Vídni 2,11 eura, v Budapešti 3,2 eura. Více než šest eur zaplatí turisté v Římě, a v Kodani dokonce 19,04 eur.

Na poplatcích z ubytování šlo v roce 2019 do městské pokladny zhruba 344 milionů korun. Loni jej město kvůli koronavirové pandemii odpouštělo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, turistika, hotely, správa, Praha, poplatek, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Česko, cestovní ruch, Řím, Vídeň, Budapešť, Kodaň, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude v Praze vyšší turistický poplatek? Vedení metropole jej chce zvýšit z 21 na 50 korun za den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.