Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hřbitov může sloužit jako místo oddechu a relaxace. Praha schválila nový manuál

Pražští radní včera na svém jednání schválili dokument nazvaný Pražské hřbitovy, který se stane doplňkem Manuálu tvorby veřejných prostranství Prahy. Materiál vznikl na půdě Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a má pomoct nastavit jednotný přístup k rozvoji hřbitovů i jejich bezprostředního okolí. Manuálem by se měla řídit hlavně příspěvková organizace Správa pražských hřbitovů při úpravách a péči o svěřené hřbitovy.

Lepší využití potenciálu veřejného prostoru pražských hřbitovů

Smyslem manuálu týkající se pražských hřbitovů je především sjednotit představy o směřování rozvoje této mnohdy opomíjené součásti Prahy a do budoucna lépe využít potencíál veřejného prostoru pražských hřbitovů.

Praha chce zpřístupnit hřbitovy jako veřejný prostor. Město nyní dokončuje manuál

Nové sjednocení představ o směřování rozvoje a péče o pražské hřbitovy nabídne manuál tvorby veřejných prostranství pro pražské hřbitovy. Nyní se dokument, jehož vypracování Praha pověřila Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR),...

Podle náměstka pro oblast územního rozvojje Petra Hlaváčka (TOP 09) jsou pražské hřbitovy významnou součástí veřejného prostranství, které obsahují spoustu zeleně a staveb. „Bylo potřeba zpracovat manuál, který by měl přinést zvýšení kultury a správy hřbitovů. Mám vždy radost, když schvalujeme kvalitní, ale také hezké dokumenty. Manuál pražských hřbitovů se stane takovým doplňkem Manuálu tvorby veřejných prostranství hlavního města Prahy,“ uvedl Hlaváček.

Černá Máry jezdila po Praze dva roky. Pohřební tramvaj vozila za války těla mrtvých vojáků

Pohřební tramvaj, kterou pro její barvu a účel Pražané přezdívali Černá Máry, vozila v letech 1917–1919 z vojenských nemocnic mrtvá těla vojáků na Olšanské hřbitovy a na Vinohradský hřbitov. Vůz číslo 152 za dobu své dvouleté existence přepravil...

Soubor doporučených opatření pro zvyšování úrovně hřbitovů

Právě výše zmíněný dokument vysvětluje základní koncepční přístup města ke hřbitovům i souvislosti s dalšími městskými dokumenty. Z těchto principů pak vychází soubor doporučených opatření pro zvyšování úrovně pražských pohřebišť a k plánování dalších kroků směřujících k vyšší kvalitě těchto specifických prostranství i jejich lepšímu provázání s okolní strukturou města včetně jejich předprostorů.

V manuálu je také například zohledněna role hřbitovů v systému městské vegetace a měnící se potřeby společnosti v přístupu k pohřbívání.

Stejně jako smrt patří k životu, tak hřbitov patří k městu

Stejně jako smrt patří k životu, tak hřbitov patří k městu. Byla bych ráda, abychom ani před jedním nezavírali oči. Proto velmi vítám vznik tohoto manuálu, který kromě sjednocení technických parametrů a dalších viditelných věcí, ukazuje hřbitov jako součást veřejného prostoru města a dává návod, jak rozvíjet všechny důležité funkce,“ řekla Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro sociální politiku, pod kterou spadá i oblast pohřebnictví.

Hřbitov tak podle ní nemusí být jen místem k truchlení, ale v dnešním světě při zachování piety může sloužit jako místo oddechu a relaxace, jako galerie pod širým nebem i jako významný zdroj pro zlepšení místního klimatu, a to díky zadržování vody v krajině.

Studenti prosí o štěstí u hrobu Latinské babičky již od konce devatenáctého století. Jaký byl její příběh?

Mladoboleslavští studenti, především maturanti, již léta prosí o štěstí zdejší patronku všech studentů takzvanou Latinskou babičku. Každoročně jí k hrobu u kostela svatého Havla nosí květiny, aby nad nimi držela ochrannou ruku. Kdo byla Anna...

Součástí manuálu je také Katalog pražských hřbitovů, kde zájemci najdou základní informace o hřbitovech, které spravuje Správa pražských hřbitovů. Právě ona obhospodařuje téměř polovinu z celkového počtu 84 hřbitovů, které se nacházejí na území metropole.

Manuál má za cíl podpořit a sjednotit rozvoj hřbitovů

Vypracováním dokumentu hlavní město pověřilo Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). Na jeho vzniku se podíleli i zástupci Správy pražských hřbitovů, pražského magistrátu, Ministerstva pro místní rozvoj a další externí odborníci.

Legendární spalovač mrtvol, Rudolf Hrušínský, by dnes oslavil sté narozeniny

Přesně před sto lety, 17. října 1920, přišla na svět jedna z největších legend československého filmu, Rudolf Hrušínský starší. Legendární český herec se narodil v jihočeském Novém Etynku (dnes Nová Včelnice) kousek od Jindřichova Hradce. Jako...

Materiál o pražských hřbitovech se nynějším schválením stal nedílnou součástí celého systému Manuálu tvorby veřejných prostranství hl. m. Prahy.

Praha konečně vydává dokument pro důležitou oblast, která byla dlouhou dobu opomíjena. Hřbitovy na území hlavního města, jichž je v současnosti 84, tvoří často bariéru, nejsou prostupné a péče o ně se často zásadně odlišuje. Manuál má za cíl podpořit a sjednotit jejich rozvoj a poukázat na možnost zlepšení těchto míst jakožto součást veřejných prostranství,“ dodává ředitel IPR Ondřej Boháč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Praha, hřbitovy, manuál, veřejný prostor, hřbitov, veřejné prostranství, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Petr Hlaváček, hlavní město, TOP 09, Milena Johnová, Ondřej Boháč, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hřbitov může sloužit jako místo oddechu a relaxace. Praha schválila nový manuál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.