Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti prosí o štěstí u hrobu Latinské babičky již od konce devatenáctého století. Jaký byl její příběh?

Mladoboleslavští studenti, především maturanti, již léta prosí o štěstí zdejší patronku všech studentů takzvanou Latinskou babičku. Každoročně jí k hrobu u kostela svatého Havla nosí květiny, aby nad nimi držela ochrannou ruku. Kdo byla Anna Drobná alias Latinská babička a proč se jí tak říká?

Dobrosrdečná bytná zkoušela studenty z latiny

Anna Drobná žila v Mladé Boleslavi v devatenáctém století. Přezdívku Latinská babička si vysloužila díky své výborné znalosti latiny, kterou údajně získala díky svému otci.

Na léta strávená u Anny Drobné vzpomínal také spisovatel František Schulz, který Latinské babičce věnoval stejnojmenný román.

Sama se však vysokého vzdělání nedočkala a nebyla ani učitelkou. Svůj život však zasvětila studentům zdejšího piaristického gymnázia. Ty zkoušela především z latinských slovíček. Někteří z nich dokonce našli ubytování v jejím domě na Staré městě naproti dnešní bustě Bedřicha Smetany. Dnes však již její domeček nestojí.

V té době se na školách vyučovalo jen několik předmětů. Jednalo se o čtení, psaní, počítání, zeměpis, dějepis, přírodopis a latinu. A právě z latinských slovíček Drobná studenty, kteří u ní bydleli, zkoušela. Tito studenti byli premianti a Latinská babička pro ně byla téměř druhou matkou, starala se o ně a pomáhala jim, aby ve škole skvěle prospívali.

Nešťastná láska Anny Drobné

Jenže život Anny Drobné nebyl vždy procházkou růžovou zahradou. V mládí se nešťastně zamilovala do zdejšího oblíbeného vlasteneckého profesora, kněze Karla Hynka, který ovšem v roce 1804 z Mladé Boleslavi odešel. Později se provdala za mnohem staršího vdovce, jehož dceru po jeho smrti sama vychovávala. Latinská babička sama děti neměla.

Zvyk byl obnoven v roce 2003

Anna Drobná zemřela v roce 1855 ve věku 85 let a pochována je na mladoboleslavském Havelském hřbitově. A právě k tomuto místu nosí studenti především maturitních ročníků před skládáním zkoušky z dospělosti květiny. Ačkoliv podle historiků zvyk sahá až do devadesátých let devatenáctého století, byl znovu obnoven teprve před několika lety. Tradice přetrvala do druhé světové války a znovu ožila v roce 2003, kdy byl Havelský hřbitov po rekonstrukci znovu otevřen.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Štěpánek

Štítky Středočeský, Mladá Boleslav, studenti, Latinská babička, 19. století, František Schulz, Bedřich Smetana, druhá světová válka, Karel Hynek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti prosí o štěstí u hrobu Latinské babičky již od konce devatenáctého století. Jaký byl její příběh?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.