Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muž zkolaboval na procházce s dětmi. Včasná pomoc kolemjdoucí ženy mu zachránila život

Muži, který zkolaboval na procházce s dětmi, se dostalo včasné pomoci kolemjdoucí ženy. Ta zavolala na linku 155, na pokyn dispečerů začala poskytovat první pomoc a život muži zachránili policisté s defibrilátorem. Průběh takzvaného řetězce přežití v tomto případě chválili i sami záchranáři.

Takzvaný řetězec přežití zafungoval ve čtvrtek večer na Vinohradech při kolapsu muže, který byl s dětmi na mikulášské procházce. Muž zkolaboval kvůli náhlé zástavě oběhu, kolemjdoucí žena zavolala na linku 155 a podle rad dispečerky začala muži poskytovat nepřímou srdeční masáž. 

Mezitím na místo vyrazili záchranáři a policisté, kteří muži podali jeden výboj z automatického defibrilátoru, díky čemuž se pacient probral k plnému vědomí. „Posádky pražské záchranky na místě muže vyšetřily, zjistily, že prodělal akutní infarkt myokardu, zajistily ho a následně transportovaly do Všeobecné fakultní nemocnice na katetrizační jednotku. O mužovy děti bylo mezitím postaráno v přilehlé restauraci," popsala mluvčí záchranářů Jana Poštová.

Právě rychlá laická první pomoc je pro přežití pacientů se zástavou oběhu zásadní. Díky ochotě Pražanů pomáhat je metropole v tomto ohledu dlouhodobě na špičce i v rámci celosvětového srovnání. Osm z deseti lidí, kterým se v hlavním městě zastaví srdce, resuscitují kolemjdoucí ještě před příjezdem záchranářských posádek podle rad dispečerek zdravotnického operačního střediska. Každý rok tak zásadním způsobem přispívají k záchraně desítek životů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky kolaps, procházka, řetězec přežití, Vinohrady, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž zkolaboval na procházce s dětmi. Včasná pomoc kolemjdoucí ženy mu zachránila život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.