Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o víkendu? Babí léto si můžete stylově užít na Babě

Pomalu přichází podzim, ale o víkendu má být ještě krásně. Pokud hledáte inspiraci na procházku, dokud svítí sluníčko, máme pro vás tip. Vyrazte do čtvrti Podbaba na zříceninu Baba, čeká tam na vás dechberoucí vyhlídka.

Baba byla slovanská bohyně deště

Zřícenina nese stejný název jako kopec, na kterém stojí – Baba. Existují dvě teorie o tom, jak jméno dostal. První z nich vychází z pověsti o slovanské bohyni dešťových mračen Babě, která měla v okolí své studánky. Druhá teorie je pragmatičtější, přisuzuje původ názvu tvaru kopce, který připomíná ohnutá záda staré ženy. Své jméno, ať už vzniklo jakkoli, má kopec už alespoň od 15. století, jak ukazují historické prameny.

Historici se dodnes nemohou shodnout, jestli je zřícenina pozůstatkem kaple nebo viničního lisu, který tu v polovině 17. století vystavěl majitel místní vinice. Jisté ale je, že o necelých sto let později byla budova poničena během válek o rakouské dědictví. Od té doby ji nikdo neopravil do původní podoby, a tak si zachovala romantický ráz zříceniny. V roce 2006 na ni byla instalována světla, která v noci září z kopce na Prahu.

Nalevo funkcionalismus, napravo socialistický realismus

Ke zřícenině vede nejjednodušší přístupová cesta z ulice Nad Paťankou, která vás pohodlně zavede až k ní. Po cestě si navíc budete moct prohlédnout i luxusní funkcionalistické vily. Ty tu jakožto kolonie rodinných domů a ukázka moderní architektury vyrostly v období první republiky. Dnes se místu říká Osada Baba a jako městská památková zóna spadá pod Evropské dědictví.

Po cestě budete mít celou dobu výhled na Prahu – k vidění je tu Vltava, Pražský hrad, zoo, ale i Hotel International, původním jménem Družba, který je ukázkou socialistické architektury 50. let. Dnes je kulturní památkou a provozuje jej společnost Mozart Group, která vlastní hotely i třeba v Rakousku nebo na Ukrajině.

Výlet je i pro rodinu s kočárkem

Pokud se vydáte po ulici Nad Paťankou a potom stejným směrem nazpátek, nebude pro vás cesta s kočárkem problém. Za zříceninou směrem k Šáreckému potoku ale silnice přechází v lesní cestičku a vede prudce z kopce.

Pokud vám zřícenina nebude stačit, můžete si výlet protáhnout až do Divoké Šárky, o které jsme před časem psali zde.

Od zříceniny jsou to jen asi tři kilometry na stanici metra Dejvická, kde si můžete vybrat z mnoha možností občerstvení, pokud dostanete na cestě hlad. Kromě metra tu navíc staví i tramvaje a autobusy, snadno se tak dostanete kamkoliv po Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Podbaba, Baba, zřícenina, kopec, vyhlídka, babí léto, První republika, Ukrajina, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Babí léto si můžete stylově užít na Babě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.