Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brutalistní budova ze sedmdesátých let půjde k zemi. Na jejím místě bude stát nový dům

Pražští radní dnes neschválili návrh primátorova náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě), aby město vyzvalo Prahu 2 k podání odvolání proti demolici brutalistní budovy Vojenských staveb u Nuselského mostu. Náměstek po jednání rady řekl, že koaliční partneři návrh nepodpořili. Majitel budovy, firma Jizera Invest, plánuje na jejím místě postavit nový dům.

Bod nebyl předložen včas a k jednání nebyli přizváni zástupci Prahy 2

Majitel už na stavebním úřadu Prahy 2 podal žádost o povolení demolice domu z přelomu 70. a 80. let 20. století. Podle Scheinherra by se historicky cenné budovy v metropoli neměly bourat bez diskuse. „Já tuto budovu na rozhraní Nového Města a Vinohrad považuji za významný doklad brutalistní architektury," řekl.

Brutalismus je mezinárodní architektonický styl z přelomu moderny a postmoderny, který se vyznačuje mimo jiné přiznanými konstrukčními, materiálovými a dispozičními řešeními. V Československu se stavby v tomto stylu projektovaly zejména na přelomu 60. a 70. let 20. století. V Praze se nachází například budova bývalého Federálního shromáždění, hotel Intercontinental, obchodní domy Kotva a Máj nebo Nová scéna Národního divadla. V minulosti byla z pražských brutalistních staveb zbourána například budova Transgasu na Vinohradské nebo Hotel Praha v Dejvicích.

Radní Vít Šimral (Piráti) k tomu uvedl, že Piráti bod nepodpořili kvůli tomu, že nebyl předložen včas a k jednání nebyli přizváni zástupci Prahy 2. Primátorův náměstek za Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) Petr Hlubuček doplnil, že by schválení výzvy považoval za zásah do státní správy. Scheinherr to odmítl, radní podle něj byli o tisku informováni předem a samospráva má právo vyjádřit svůj názor. Dodal, že další postup ještě nemá rozmyšlen.

Budova vznikla podle projektu architekta Jana Hančla mezi lety 1973 a 1982. Dříve ji zakrývala reklamní plachta a velká LED obrazovka, loni obě reklamní plochy i po tlaku ze strany zástupců magistrátu zmizely. S demolicí domu nesouhlasí Národní památkový ústav, podle něhož je zbourání budovy z památkářského hlediska nepřípustné. Naopak odbor památkové péče magistrátu hlavního města demolici povolil.

Dům údajně není možné standardně využívat

Mediální zástupce firmy Jizera Invest Antonín Rosa sdělil, že dům není možné standardně využívat. Do okolní šestipatrové zástavby je podle něj v domě ve stejné výšce natěsnáno osm pater, což neumožňuje objekt zmodernizovat. „Podle odboru památkové péče magistrátu se jedná o průměrného zástupce dobové výstavby, který nevykazuje žádné nadstandardní hodnoty. Zamýšlíme na tomto místě postavit zajímavý moderní dům podle návrhu renomovaného architektonického ateliéru Znamení IIII, který přispěje k oživení zanedbané lokality předpolí Nuselského mostu," uvedl.

Dodal, že jediným uměleckořemeslným prvkem je plastika na fasádě od Jana Bartoše, která bude umístěna na reprezentativním místě uvnitř nové budovy. „Uvnitř domu budou navíc umístěna další umělecká díla ze 60., 70. i 80. let," doplnil. Proti demolici se v neděli konala demonstrace asi 50 odpůrců demolice.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky architektura, stavba, Vojenské stavby, Praha, dům, demolice, Adam Scheinherr, JIZERA INVEST s.r.o., Nuselský most, Praha sobě, magistrát, Česká pirátská strana, Vít Šimral

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislava Blažkova

Nechápu, že se stále bourají domy z doby socialismu a zanedbané hrůzy 100 let staré, na které narazíte v každé pražské ulici stojí, padá z nich omítka, římsy a nic se neděje.. Nejsme jako oni, pamatujete??? Ne, jsme daleko horší, prostě novodobí političtí barbaři, ubozí pražáci.. ...

Pondělí, 20. září 2021, 18:45Odpovědět

Brutalistní budova ze sedmdesátých let půjde k zemi. Na jejím místě bude stát nový dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.