Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze přibylo v pololetí přes šest tisíc lidí. Žije tady více než 1,3 milionu obyvatel

Za letošní první pololetí přibylo v metropoli 6286 lidí. Praha tak měla ke konci června 1,341 milionu obyvatel. Více lidí zde zemřelo, než se narodilo. Nárůst tedy zajistili lidé, kteří se do metropole přistěhovali. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Celkový počet obyvatel tak ke konci června překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v letošním prvním čtvrtletí.

Stoupl počet úmrtí kvůli koronaviru

Od ledna do konce června se v hlavním městě narodilo 7309 dětí, což je asi o dvě stovky více než před rokem. Meziročně stoupl počet úmrtí, a to na 7787. Loni v pololetí v Praze statistici evidovali zhruba o 1600 zemřelých méně. Tento nárůst je dán pandemií koronaviru. Narozených dětí bylo v Praze v prvním pololetí o 478 méně než zemřelých, stěhováním pak přibylo 6764 lidí. Do Prahy totiž přišlo 24 602 nových obyvatel a odešlo 17 838 lidí.

Oproti loňskému prvnímu pololetí přibylo v hlavním městě sňatků, a to zhruba o 200. Svateb bylo celkem 1808. Rozvedlo se 1122 párů, což bylo o něco méně než v pololetí před rokem.

Praha stále zůstává druhým nejlidnatějším regionem v Česku. Na první místě je Středočeský kraj. Tady na konci června žilo 1,405 milionu lidí. Více než milion obyvatel mají ještě Jihomoravský a Moravskoslezský kraj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, demografie, 1. pololetí, ČSÚ, Praha, statistiky, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze přibylo v pololetí přes šest tisíc lidí. Žije tady více než 1,3 milionu obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.