Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Newyorský hasič James Manahan, který zasahoval u teroristického útoku, si v Praze připomněl zesnulé kolegy

Newyorský hasič James Manahan, který se účastnil před dvaceti lety záchranných prací přímo u Světového obchodního centra, navštívil 11. září 2021 centrální stanici v Praze. Od ředitele pražských hasičů Luďka Prudila obdržel medaili. Později si Manahan u pilíře Karlova mostu na pražské Kampě připomněl památku svých kolegů, kteří zemřeli před 20 lety při zásahu po teroristických útocích na obě budovy v New Yorku. Přímo při akci zemřelo v New Yorku 343 hasičů a další stovky pak na následky. Letadla tehdy zasáhla nejen newyorská "dvojčata", ale například také budovu Pentagonu. Při útoku zemřelo na 3000 lidí.

„Svět v ten den zešedl“

Pietní akce se zúčastnili také zástupci hasičů, záchranářů, magistrátu či Prahy 1. Manahan si prohlédl centrální stanici a popovídal si se sloužící směnou. Odpoledne pak navštívil památník newyorských hasičů na Kampě a uctil tak společně se zástupci města a složek IZS památku 343 hasičů, kteří zahynuli při teroristických útocích před dvaceti lety. 

„V ten den jsem byl ve službě a na místo jsem dorazil krátce po pádu druhé věže. Náraz letadel nám oznámili prostřednictvím radia hasičského sboru. Následně jsme zapnuli televize a poté jsem již vyrazil na místo," řekl James Manahan.

V době útoku byl příslušníkem sboru v newyorské části Queens, odkud jej vyslali na Manhattan, kam dorazil těsně po zřícení druhé věže. Na místě strávil nejprve 36 hodin v kuse. Po přestávce se na Manhattan vrátil a při záchranných pracích se střídal s kolegy. Po pádu budov podle něj vše zešedlo, ztratily se barvy a vše pokryl prach. „I po 20 letech si pamatujeme zvuky, obrazy, pach, emoce i vzpomínky, které se váží k WTC. Svět v ten den zešedl. Ti, kteří přežili pád věží, byli v betonovém prachu k nepoznání," řekl. Vzduchem létaly papíry z kanceláří, které pokryly celý dolní Mahnattan. Po kancelářích ale nebylo ani památky.

Bylo to šílené, viděli jsme útok i následné zřícení obou dvojčat, vzpomíná na 11. září český fotograf

Osudného rána 11. září 2001 byl v ulicích New Yorku na Manhattanu český fotograf Tino Kratochvil se svým otcem, rovněž známým fotografem Jefem Kratochvilem. Teroristický útok na obě věže Světového obchodního centra (WTC) i jejich následné...

„My běželi jedním směrem, lidé druhým“

Při příjezdu na Manhattan policisté směrovali vyděšené obyvatele města různými směry pryč od zřícených budov. „My běželi jedním směrem, lidé druhým. Směřovali i k vodě na trajekt do New Jersey, přestože tam nebydleli," řekl Manahan.

Bezprostředně po pádu budov podle něj několik lidí zachránili, avšak další den situace nevypadala dobře. Oni ale pokračovali v záchraně a pátrání po přeživších. Psychicky velmi náročné pak podle Manahana bylo v následujících dnech sledovat prodlužující se seznamy pohřešovaných. Jména se na seznamu navíc často měnila. Samotnému se mu stalo, že některé lidi ze seznamu následně potkal.

Kromě hasičů, kteří zahynuli přímo při zásahu, jich pak více než dvě stovky zemřelo na následky. „V následujících 20 letech se u více než 10 tisíc lidí pracujících v první linii projevila onemocnění a stovky z nich jim bohužel podlehly," řekl Manahan.

Pomník, který vznikl před deseti lety na Kampě, jej dojal, přestože jich viděl řadu zejména ve Spojených státech. Dojemné je podle něj vidět v evropském městě vyobrazení tradiční helmy newyorských hasičů, která je umístěna na vrchní části pomníku.

Akce se zúčastnili také představitelé americké ambasády, hlavního města, radnice Prahy 1, profesionálních i dobrovolných hasičů a zástupci záchranné služby. Všichni se ve svých projevech shodli v tom, že tragické události v roce 2001 změnili svět, je třeba si je připomínat, ale zároveň si z nich brát ponaučení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky ČR, USA, hasiči, terorismus, pieta, Praha, James Manahan, teroristický útok, New York, Kampa, Světové obchodní centrum, Pentagon, Karlův most, Manhattan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Newyorský hasič James Manahan, který zasahoval u teroristického útoku, si v Praze připomněl zesnulé kolegy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.