Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Venkovní výstava zahájila oslavy 170 let pražského městského archivu

Ve středu 1. září byla na nádvoří Klementina slavnostně zahájena výstava mapující pestrou historii Archivu hlavního města Prahy. Veřejnosti také přibližuje různé zajímavosti, kdy například představí Karla Jaromíra Erbena jako prvního městského archiváře. Deset velkoformátových panelů bude k vidění až do 29. září.

Deset oboustranných panelů mapuje historii městského archivu

Venkovní bezplatnou výstavu v prostorách Studentského nádvoří Národní knihovny ČR v Klementinu připravil pražský magistrát spolu s Archivem hlavního města Prahy.

Ačkoliv se nyní na magistrátu intenzivně věnujeme digitalizaci úřadu, role Archivu hl. m. Prahy je nezastupitelná. Každé město, které si cení svých kořenů, se o svůj archiv pečlivě stará a vytváří mu podmínky pro odbornou činnost. Jen díky archivu se můžeme průběžně seznamovat se stále novými stránkami a etapami dávné i nedávné pražské historie,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Expozice vznikla při příležitosti 170 let od založení městského archivu. Na deseti oboustranných panelech její autoři s pomocí textu i fotografií ukazují průřez historií této významné instituce.

Prvním archivářem byl Karel Jaromír Erben

Velký prostor je pak věnován tak založení a počátkům archivu, s nímž byl také úzce spjat známý spisovatel, básník a sběratel lidových písní a pohádek Karel Jaromír Erben. Byl to právě on, kdo byl v roce 1851 jako vůbec první v pořadí zvolen do funkce archiváře královského hlavního města Prahy.

Na dalších panelech jsou pak popsány následné roky růstu, ale také tíživá období archivu v časech nesvobody. Představují také významné osobnosti, vědeckou činnost či fungování místní konzervační a restaurátorské dílny i fotoateliéru. Lidé se také dozvědí informace o výstavbě nové budovy archivu na Chodovci. Náklady na grafické práce a tisk deseti oboustranných panelů pro výstavu vyšly dohromady na 110 tisíc korun bez DPH.

Už 170 let můžeme v badatelně pražského archivu skrze stránky dochovaných písemností cestovat do minulosti hlavního města a bloumat kdesi od středověkých počátků městského života až po práh současnosti. Věřím, že archiv bude důležitou součástí informačních zdrojů i v době, kdy je populárnější brouzdat spíše ve virtuálních světech. Včera zahájená výstava tomu jistě přispěje,“ doplnila radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Jedna z nejstarších paměťových institucí v Česku

Archiv hlavního města Prahy je jednou z nejstarších paměťových institucí v Česku, který byl založen v polovině 19. století. Jeho hlavním úkolem je pak shromažďovat, uchovávat a zpřístupňovat písemnosti historického významu, a to od středověku do současnosti. Díky tradiční vědecké činnosti svých pracovníků přispívá významným způsobem k poznání dějin města Prahy v širokém historickém kontextu. 

Městský archiv se v současné době nesoustřeďuje pouze na správu archivních dokumentů, jejichž historická hodnota je nezpochybnitelná a stále aktuální, ale hledí i do budoucna a připravuje se na péči o dokumenty v digitální podobě, které již archiv přejímá a jejichž množství výrazně narůstá, přičemž v příštích desetiletích a staletích zcela převládnou. Tato změna je pro práci archivářů velkou výzvou a výraznou změnou,“ doplnil na závěr ředitel odboru Archiv hl. m. Prahy MHMP Petr Jíša.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky výstava, Praha, Klementinum, archiv, historie, Karel Jaromír Erben, Archiv hlavního města Prahy, slavnost, Česko, nádvoří, Pražský magistrát, hlavní město, Národní knihovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Venkovní výstava zahájila oslavy 170 let pražského městského archivu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.