Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kam o víkendu? Modřanská rokle nabízí klidnou procházku

Jako každý pátek, i tento týden pro vás máme tip na výlet po Praze nebo okolí, abyste si mohli zpestřit víkendové dny. Tentokrát se vydáme na jih Prahy do Modřanské rokle, která je vhodná jak na procházku s dětmi, tak na cyklovýlet.

V rokli se dříve chovaly kozy

Rokle se rozprostírá mezi Poliklinikou Modřany a městskou částí Praha-Libuš. Na délku má asi tři kilometry, takže za hodinu nebo dvě ji pohodlně projdete.

Cesta, která tvoří páteř celého údolí, je sjízdná pro cyklisty i rodiny s kočárkem. Dobrým tipem na výlet pro rodiny s dětmi je naučná stezka Modřanská rokle, která vede z Modřan od zastávky Písková až na libušskou stranu. Čekají tu na vás informační panely o místní fauně i floře, geologických zajímavostech nebo historii modřanské rokle. Dozvíte se třeba, že na místě dnešní rokle se ještě v 19. století pásly kozy.

Děti budou nadšené i z interaktivních kvízů, na které po cestě narazíte, a lesního hřiště.

V Libušské přehradě plavou kapři nebo cejni

Cesta vede až k přehradě, která je jednoznačnou dominantou celého areálu. Jde o rekreační nádrž na ploše 5800 metrů čtverečních, která leží na Libušském potoce. Její stavba proběhla v 80. letech při výstavbě libušského sídliště.

Ze živočichů je tu možné narazit na žáby, kachny a 73 druhů motýlů. V nádrži se navíc chovají ryby, zejména kapři a cejni.

U přehrady roste i velké množství různých druhů rostlin. Dva z nich jsou navíc na Červeném seznamu ohrožených druhů ČR. Jde o cévnaté rostliny škarda smrdutá mákolistá a zdravínek nachový pozdní.

Jak do rokle?

Modřanská rokle leží uprostřed města, její výhodou je tedy nesporně dobrá dopravní dostupnost. Cestu můžete začít u Polikliniky Modřany, kam jezdí tramvaje z centra města i autobusy z Kačerova, nebo z Libuše, kam se dostanete autobusem 197 ze Smíchovského nádraží.

A jestli vaše cesta skončí na Libuši, můžete si zajít na dobrý oběd třeba do vietnamské tržnice Sapa, která se nachází nedaleko.

FOTO: Obchodní centrum Sapa. Jak se z masokombinátu stalo město ve městě

Obchodní centrum Sapa je označováno jako srdce vietnamské komunity v České republice. Jde o areál, který se rozkládá v jihovýchodní části Prahy na ploše 35 hektarů, kde návštěvník najde téměř všechny služby. Od škol a školek, přes lékaře,...

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Praha, procházky, tipy, Modřanská rokle, Poliklinika Modřany, přehrada, Modřany, Sapa, Česko, výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu? Modřanská rokle nabízí klidnou procházku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.