Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stovky lidí se nechaly během Prague Pride 2021 otestovat na HIV, syfilis a žloutenky typu B a C

V Praze během festivalového týdne Prague Pride navštívilo testovací místa České společnosti AIDS pomoc celkem 1272 lidí, tedy podobný počet jako předchozí rok (v roce 2020 to bylo 1233 a v roce 2019 pak 861 lidí). Testování probíhalo ve stanech na Střeleckém ostrově a v Karlínských kasárnách a také tradičně v Domě světla České společnosti AIDS pomoc. Zdravotníci provedli 1266 testů na HIV, 1130 na syfilis a 443 na žloutenku typu B a 1115 na žloutenku typu C. Celkem tedy terénní i smluvní laboratoře vyhodnotily 3954 testů.

Do laboratoří bylo z terénního testování na potvrzení výsledků odesláno celkem 22 vzorků k ověření diagnózy, z toho 2 vzorky na HIV, 13 případů na syfilis, 2 vzorky na žloutenku B a 5 případů na žloutenku typu C. Všechny jmenované infekce se přenáší nechráněným pohlavním stykem nebo krví. Výsledky několika desítek laboratorních testů z checkpointu v Domě světla v Praze budou známy později, takže se počet potvrzených diagnóz může ještě změnit.

Největší zájem o testování měly věkové skupiny 20 až 29 let (666 osob) a 30 až 39 let (323 osob). Co se týká pohlaví, tak na testy přišlo 423 žen, 796 mužů a 53 lidí označilo jiné pohlaví. Asi čtvrtina testovaných byli cizinci, kteří navštívili Prahu jako turisté. Nejčastějším důvodem návštěvy testovacího místa byl nechráněný sex pod vlivem alkoholu.

„I přes covidovou situaci a různá omezení splnilo letošní testování na Prague Pride svůj účel a s jeho průběhem jsme spokojeni. Ještě 22 klientů čeká na definitivní výsledky a případné potvrzení diagnózy. Přeji jim hodně zdraví a věřím, že jsme přispěli ke včasnému zahájení léčby jejich onemocnění. Tím jsme prospěli nejen jim, ale i jejich partnerům a partnerkám, které mohli neúmyslně nakazit,“ uvádí Jiří Pavlát, ředitel České společnosti AIDS pomoc.

Slavnostního zahájení Prague Pride se zúčastnily stovky lidí. Radost jim nezkazil ani déšť

V pondělí večer byl slavnostně zahájen festival na podporu LGBT+ komunity Prague Pride. Už ráno primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyvěsil duhovou vlajku na budovu Nové radnice, dnes večer promluvil přímo na Střeleckém ostrově, kde vznikla festivalová...

O České společnosti AIDS pomoc
Česká společnost AIDS pomoc, z.s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Spolek, mimo jiné, poskytuje bezplatné a anonymní testování na HIV infekci a internetové a telefonní poradenství (www.aids-pomoc.cz, 800 800 980).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Prague Pride

Štítky Prague Pride, HIV, syfilis, žloutenka, test, dobrovolník, AIDS pomoc, Praha, AIDS, Střelecký ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí se nechaly během Prague Pride 2021 otestovat na HIV, syfilis a žloutenky typu B a C  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.