Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Za měsíc existence nové on-line služby Zapomenutý majetek už Češi našli 320 milionů z kuponové privatizace

Nová on-line služba Zapomenuté miliardy funguje jeden měsíc a za dobu své existence už pomohla najít lidem majetek za více než 320 milionů korun z doby kuponové privatizace. Zatím nejvyšší nalezená částka míří do okresu Zlín, šlo o celkem 407 tisíc korun, druhá zatím nejvyšší částka je 239 tisíc korun a směřovala do Zlína, další šťastlivec z Mělníku inkasoval 131 tisíc korun.

Zhruba 20 tisíc korun v průměrů připadá na každého ze 17 tisíc Čechů, kteří se zatím díky službě Zapomenuté miliardy úspěšně zapojili do hledání svého zapomenutého majetku z doby kuponové privatizace. Autor projektu Daniel Surmař přitom odhaduje, že na zapomenutých účtech kuponové privatizace mají Češi nadále uloženo až deset miliard.

Kuponová privatizace se v Česku uskutečnila ve dvou vlnách v letech 1992 až 1994. Každá vlna měla předkolo, v němž lidé mohli svěřit své investiční body některému z privatizačních fondů (fondy poté investovaly svěřené kupony), a několik kol – první vlna pět, druhá šest.

Prostor pro ty, kteří se ještě nestihli zdarma zaregistrovat, je stále velký. S prověřením by si ale měli pospíšit. Už na podzim totiž dojde k promlčení nároků za miliardu korun. Byla by škoda, kdyby tyto peníze nemohly pomoci či udělat radost těm, kterým skutečně patří,“ říká podnikatel a dodává, že jednotlivé nálezy jsou rozprostřeny napříč krajskými, okresními městy a obcemi po celé České republice.

Do online služby, jež je plně bezplatná až do chvíle, než případně dojde k nálezu hodnotných akcií, se zaregistrovalo už zhruba 80 tisíc lidí, úspěšný nález pak zaznamenal zhruba každý pátý. „Průměrný věk nálezců je 62 let, což odpovídá obvyklému věku lidí, kteří se v 90. letech lety zapojili do kuponové privatizace. Nejstaršímu šťastlivci pak bylo dokonce 78 let,” popisuje Surmař.

V důchodovém věku je také paní Danuše S. (70) ze Znojemska, které služba Zapomenuté miliardy pomohla najít veřejné obchodované akcie a související nároky na dividendy za celkem 239 tisíc korun. „O nové službě jsem četla na internetu a vzpomněla jsem si, že jsem část ze své kuponové investice v minulosti nedořešila. Nejdříve na to nebyl čas a pak už jsem na kupónovku zapomněla včetně toho o jakou investici se jednalo,” popisuje žena, jež část nalezených prostředků nyní plánuje věnovat vnoučatům, zbytek jí pak poslouží jako rezerva.

S hledáním kuponové knížky si nikdo nemusí lámat hlavu. Celá služba je online a plně bezplatná až do chvíle, než případně objevíme hodnotné akcie. Lidé se tak nemusí bát, že by od nás odešli se ztrátou,” dodává Surmař. Podle něho je služba určena i dědicům, kteří potřebují ověřit, zda se v rámci dědického řízení nezapomnělo na akcie původně vlastněné jejich již zesnulými příbuznými. 

Online služba Zapomenuté miliardy umožňuje široké veřejnosti snadno a rychle ověřit případné vlastnictví akcií a dalších nároků z dob kuponové privatizace 90. let a včas tento majetek zpeněžit, pokud ještě má hodnotu. Provozovatelem služby je fintechový startup Stock Convertor zakladatele Daniela Surmaře a jeho týmu. S rozvojem a financováním projektu pomáhá společnost Brno Technology Accelerator.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rios

Štítky kuponová privatizace, kupon, finance, on-line služba, Zapomenuté miliardy, privatizace, Zlín, akcie, Mělník, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za měsíc existence nové on-line služby Zapomenutý majetek už Češi našli 320 milionů z kuponové privatizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.