Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Břevnově dnes proběhne zádušní mše za signatáře Charty 77 Jana Sokola

V bazilice svaté Markéty na Břevnově v Praze 6 se dnes lidé budou moct rozloučit s Janem Sokolem. Zádušní mše za filozofa a signatáře Charty 77, který zemřel 16. února ve věku 84 let, proběhne od 15:30 hodin. Kvůli protipandemickým opatřením se v únoru zádušní mše mohla zúčastnit jen blízká rodina.

Místo květin peníze na dobročinnost

Již po Sokolově smrti jeho rodina uvedla, že po rozvolnění opatření bude rozloučení pro přátele a známé. Po dnešní mši bude urna s popelem uložena do rodinného hrobu na Břevnově. Sokolovi blízcí rovněž žádají veřejnost, aby místo zakoupení květin lidé raději poslali peníze na dobročinnost.

Ve věku 84 let zemřel signatář Charty 77 a filozof Jan Sokol. Na svém facebooku o tom informovala Knihovna Václava Havla. Sokol v roce 1998 působil jako ministr školství, v letech 2000 až 2007 byl prvním děkanem Fakulty humanitních studií...

Sokol byl držitelem francouzského Řádu čestné legie v hodnosti důstojníka, v roce 2016 dostal Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Jan Sokol přednášel na tuzemských i zahraničních univerzitách, vystudoval matematiku a od začátku 90. let se živil jako programátor. Zabýval se křesťanskou filozofií a jeho tchánem byl známý filozof Jan Patočka. Sokol stál také u zrodu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Spolupracoval rovněž na ekumenickém překladu bible a přeložil řadu zejména filozofických knih.

Poslanec i ministr školství

V průběhu 70. let vedl takzvané bytové semináře, podepsal Chartu 77 a publikoval v samizdatu. Po listopadu 1989 se zapojil do politiky a v červnu 1990 byl za Občanské fórum zvolen do Federálního shromáždění, poslancem byl dva roky. Od roku 1998 byl ministrem školství. 

Občanské fórum se rozpadlo před 30 lety. Dodnes z jeho stran přežila pouze ODS

Občanské fórum (OF) bylo spontánně vzniklé politické hnutí. Stalo se hybatelem dění po pádu komunistického režimu a provedlo společnost prvními lety v demokracii. OF však dlouho nefungovalo a přesně před 30 lety, 23. února 1991, se rozpadl. Na...

Později se věnoval akademické dráze a k politickému angažmá se nakrátko vrátil začátkem roku 2003, když se stal kandidátem vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pro třetí pokus o zvolení hlavy státu. Ve třetím kole tehdy zvítězil Václav Klaus.

Spolupracovníci a přátelé Sokola i někteří politici na jeho osobnosti oceňovali pevné postoje, byť mohly být politicky rozdílné, důraz na etiku, lidskost a občanskou statečnost.

Ohodnoť článek

Foto Farnost sv. Markéty v Břevnově

Štítky ČR, vláda, věda, pietní, Sokol, Břevnov, Jan Sokol, Charta 77, bazilika svaté Markéty, Praha, Václav Havel, Jan Patočka, Václav Klaus, Sokolov, Sametová revoluce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Břevnově dnes proběhne zádušní mše za signatáře Charty 77 Jana Sokola  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.